

Maarten Moorman zwemt voor het goede doel van Den Helder naar Texel

Maarten Moorman (21) uit Zuidbroek is zaterdag 8 augustus 1 van de 30 deelnemers aan de circa 4 kilometer lange zwemtocht van Den Helder naar Texel. Stichting Be Tough organiseert dit evenement. Zo zamelt ze geld in voor het goede doel. Dat is Spieren voor Spieren. Meedoen mag, mits je 750 euro inleg (via sponsoring) betaalt. Moorman heeft inmiddels ruim 1.000 euro ingezameld.

Waarom doet Maarten Moorman mee?
"Ik heb het wedstrijdzwemmen een aantal jaren geleden op een iets lager pitje gezet en was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat is de oversteek van Den Helder naar Texel geworden. Niet zozeer de te zwemmen afstand, maar de golven, stroming, wind en het zoute water vormen de uitdaging. Doordat je tussen de Waddenzee en de Noordzee inzwemt, dwars door het Marsdiep, zijn deze elementen daar extra aanwezig."
Het goede doel, Spieren voor Spieren, spreekt je ook aan?
"Dit is een goed doel dat ideaal past bij deze zwemtocht. Met mijn spieren, die heb ik nodig tijdens de oversteek, kan ik geld inzamelen voor mensen die dit niet meer kunnen. Met mijn werk als leerlingverpleegkundige zie ik ook regelmatig kinderen met een spierziekte, zoals Duchenne. Op deze manier hoop ik toch wat extra's te kunnen betekenen voor hun."
De inleg is niet mis, 750 euro.
"Ik had verwacht dat het pittig zou zijn om de minimale eis van 750 euro op te halen. Dit ging uiteindelijk vrij gemakkelijk. Inmiddels zit ik op 1.027,50 euro. Ik had gehoopt iets meer dan duizend euro op te halen. Maar meer mag natuurlijk ook."
Hoe ziet jouw voorbereiding op deze zwemtocht er uit?
"Naast de reguliere zwemtrainingen bij De Pinquin ben ik gaan trainen in open water. Dit is een hele andere tak van sport. Je moet je hierbij leren oriënteren in het water. Je armen krijgen geen rust, omdat je geen keerpunten hebt zoals in het zwembad. Dit zijn dingen waar ik best wel aan moest wennen. Begin april ben ik hiermee begonnen. Eerst in het Kieldiep in Kielwindeweer, later ook bij de waterskibaan in Borgerswold en in het Winschoterdiep. Nu de zwemtrainingen bij De Pinquin zijn afgelopen, zwem ik alleen maar in buitenwater. Ik ga ook in de zee trainen. In het begin was het buiten zwemmen erg koud. Gelukkig heb ik een speciaal wetsuit om in te zwemmen. In Stadskanaal heb ik de Rode Loper gezwommen. Een openwaterwedstrijd in het A.G. Wildervanckkanaal. De 3 kilometer vrije slag zwom ik in 47 minuten op een tempo dat ik nog wel kan doortrekken naar de 4 kilometer.
Welke tijd moet of wil je halen op zaterdag 8 augustus?
"De zwemtocht moet binnen anderhalf uur voltooid worden. Zo lang heeft de organisatie een vergunning. De scheepvaart wordt namelijk stilgelegd. Een paar weken geleden heb ik meegedaan aan een zeezwemclinic in Den Helder. Een gekke, maar hele leuke ervaring, om door de golven te zwemmen."
Hoeveel zwemmers maken de oversteek van Den Helder naar Texel?
"We zijn met 30 zwemmers. We worden begeleid door kano's en om de groep heen zijn enkele boten. Het is geen wedstrijd. Het is een uitdaging die we met z'n allen proberen te voltooien. Voormalig topzwemmer Fred Vollebergh begeleidt mij tijdens de trainingen en af en toe traint Mark Meijer mee."
Stichting Be Tough
Stichting Be Tough is ontstaan door een passie voor uitdagingen. De stichting organiseert unieke en grensverleggende sportevenementen die de deelnemers nooit meer vergeten. De deelnemers zijn de helden van de stichting. Tijdens elk uniek evenement wordt een zo groot mogelijk geldbedrag opgehaald en gedoneerd aan een goed doel. Dit wordt onder meer mogelijk gemaakt door de vele sponsors, de enthousiaste deelnemers en natuurlijk het team Be Tough. "Door evenementen als deze te organiseren, willen we een stukje bewustzijn creëren en het verschil maken voor mensen die dagelijks iets meer afzien dan wij. Ons idee van afzien? Je grenzen opzoeken en nooit opgeven. Onze kernwaarden: optimisme, inspirerend en grensverleggend."
Maarten Moorman is met Marian Brouwer (57) uit Hoogeveen de enige deelnemer uit Noord-Nederland.