

Clustertechnicus is schaap met 5 poten op Aardgasbuffer

Menterwolde.info heeft sinds juni 2014 de rubriek Zicht Op Aardgasbuffer Zuidwending. Plantmanager Joost Hooghiem houdt de bezoekers van deze site maandelijks op de hoogte van gebeurtenissen op de plant in Zuidwending. Hooghiem wil af en toe een functie op de werkplaats in Zuidwending toelichten. Hij begint met die van clustertechnicus. "Een cruciale functie waarvan we er 13 hebben."
De clustertechnicus is een medewerker van het cluster van installaties waaronder naast Aardgasbuffer Zuidwending ook de stikstofbuffer Zuidbroek/Heiligerlee valt. Een technicus die bij ons komt werken heeft minimaal een technische Mbo-opleiding op niveau 4. We leiden deze medewerker in een periode van 2 jaar op, zodat deze zelfstandig aan het werk kan op de locatie. We kennen binnen de functie de specialisaties: werktuigbouwkunde en elektro en instrumentatie.
Schaap met vijf poten
De technici hebben een zeer breed takenpakket, ze moeten van alle markten thuis zijn. Ze hebben onder andere de volgende rollen:
Operator: de technici zijn allen in staat de installaties te bedienen. Dat doen we vanuit onze controlekamer. In de week dat hij/zij operator is (wij noemen dat Technicus van Dienst), zorgt hij er samen met de tweede man voor dat hij overzicht heeft over alle activiteiten die plaatsvinden op de locatie en verzorgt hij, indien nodig, de bediening van de installatie. Hij handelt de alarmen en storingen af. Hij zorgt voor het verstrekken van de werkvergunningen aan derden die aan het werk gaan op de locatie. Ook draagt hij zorg voor de uitvoering van de wekelijkse loopronde. Dat is een zeer uitgebreide wekelijkse checklist van de hele installatie.
Onderhoudsmonteur: de technicus voert het onderhoud uit aan de installatie. De helft van het onderhoud voeren we zelf uit, de andere helft besteden we uit aan gespecialiseerde partijen. Het werk dat we uitbesteden begeleidt de technicus in de rol van opzichter.
Storingsmonteur: bij storingen voert de clustertechnicus snel een analyse uit naar de oorzaak van de storing om deze vervolgens te kunnen verhelpen. Daarvoor heeft hij veel kennis van de installatie nodig. Buiten kantoortijden staan hiervoor altijd 3 technici paraat. Zij moeten - wanneer nodig - binnen 30 minuten op locatie aanwezig zijn om storingen te verhelpen.
Bedrijfshulpverlener: alle technici zijn opgeleid als Bedrijfshulpverlener (BHV’er) met EHBO en de meeste zijn tevens ademluchtdrager. Ook is iedereen opgeleid tot ploegleider.
Projecten: we hebben op locatie altijd wel een paar grotere projecten in uitvoering. De technici hebben een belangrijke rol in deze projecten. Zij zijn degenen die na oplevering gaan werken met de aanpassingen aan de installatie of het proces. Ze denken daarom al vanaf het begin mee over de oplossingsrichting, begeleiden de uitvoering en hebben een belangrijke rol bij de inbedrijfstelling. De technici doen alle werkzaamheden, grotendeels zelfstandig: de (werk)voorbereiding, het inkopen van de benodigde materialen en diensten en na afloop ook de administratie. De technici voelen zich echt eigenaar van de locaties in hun cluster en zijn met elkaar in staat de installaties zodanig te beheren dat deze altijd paraat zijn voor onze klanten.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op www.energystock.com en op de – overigens – vernieuwde website www.agbzw.nl.
Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages