MEELZE: Juli de maand van codes en (weer)records
MEELZE is de column van Mariette Elzenga uit Muntendam. Sinds de zomer van 2015 schrijft Elzenga maandelijks over van alles en nog wat, wat ze meemaakt in haar omgeving en wat haar zoal bezighoudt. Zo herkenbaar. Deze keer schrijft Mariette Elzenga over de maand juli. "Van oudsher de hooimaand, maar sinds jaren ook de maand van Wimbledon en de Tour de France."
En dit jaar is het ook de maand van de codes en de records.
Hooimijten
De maand begon goed warm, nog net iets te vroeg om te hooien. We eindigden met een super hittegolf. Het hooi droogt waar je bij staat. Jammer dat we geen hooimijten meer hebben. Nu ligt het droge gras gewoon plat en vrijwel onzichtbaar op het land. Tussen het begin en het einde van de maand is het koel, fris en droog. We hebben zelfs een record laagste nachttemperatuur binnen. Vervolgens is er code oranje voor hoosbuien. Ze gaan net onder de provincie Groningen door. In het midden en oosten van het land staan straten en huizen blank. Eindelijk gerechtigheid; wij de aardebevingen, zij de hoosbuien.
Watertappunten
In de hittegolfweek geldt code oranje en breken we record na record; de warmste dag, de warmste nacht en de volgende warmste dag. Onze barometer staat op bloedwarm. Het hitteplan is natuurlijk weer van kracht met als voordeel dat je bij pech langs de weg onmiddellijk wordt weggesleept voordat je verdroogt, dat op alle stations watertappunten zijn en dat je een flesje water krijgt, als de trein stil staat. Ook op Wimbledon is sprake van een record: de langste mannenfinale ooit.
Honkvast
In onze tuin zijn de sprutters en kwikkies verdwenen. Kennelijk genoeg gehad of verhuisd naar de buren. De zwaluwen zijn in ieder geval wel meer bij de buren dan bij ons en ook de scholeksters foerageren daar in het gras. Ze zijn erg honkvast en ieder jaar komt hetzelfde paartje op dezelfde plek zijn nest maken. Wij hebben twee dagen een geringde duif te logeren, die vertrekt als ie genoeg gegeten en gedronken heeft. Tijdens de hitte houden de vogeltjes zich ook gedeisd onder de rododendron, maar in de zwoele avonden komen ze tevoorschijn; de roodborst, de gekraagde roodstaartjes, het winterkoninkje, de bonte specht en de mezen.
Gortdroog
De kruiskruidridders hebben de beide overhoekjes gekuist van het kruiskruid en in de Bouwte ziet het blauw van de zandblauwtjes. In Tussen de Venen staat het water heel erg laag, is het gortdroog en ziet het paars van de kattenstaarten. De tulpenboom is uitgebloeid en de koekoek hoor ik niet meer.
Modderstroom
De Leeuwinnen verliezen de finale. In de Tour valt een dik pak sneeuw, hagelt het en komt een dikke modderstroom met veel geweld de berg afrollen. Te gevaarlijk voor de renners en de etappe wordt stilgelegd. Dat is in jaren niet gebeurd. Steven Kruiswijk behaalt de derde plaats en Max Verstappen wordt eerste in de regen in Hockenheim.
Graanoogst
'Brengt juli het gloed, dan gedijt september goed' luidt een gezegde. Eerst maar eens zien wat augustus brengt. Dat is de oogstmaand, maar de graanoogst is nu al in volle gang.