MEELZE: In mei leggen vogeltjes een ei en krijgen ze kindjes
MEELZE is de column van Mariette Elzenga uit Muntendam. Sinds de zomer van 2015 schrijft Elzenga maandelijks over van alles en nog wat, wat ze meemaakt in haar omgeving en wat haar zoal bezighoudt. Zo herkenbaar. Deze keer schrijft Mariette Elzenga over de maand mei. In deze maand leggen vogeltjes niet alleen een ei, ze hebben in mei ook al kindjes. Snelle jongens die kleine vogeltjes.
Ik was de eerste twee weken van mei op de grote teen van Italië. Hoewel er daar geklaagd werd over het koude voorjaar, was het een stuk warmer dan in Nederland. Zonnig en aangenaam genoeg om op het strand te liggen. De zee heeft er alle tinten blauw en paars.
Zeewater
Het zeewater was me te koud en mocht hoogstens tot de knieën komen. Vanaf het strand hadden we zicht op Stromboli, die om de tien minuten een rookpluim afgeeft. Ik ging er ook met de boot heen en dan hoor je om de tien minuten een indrukwekkend onderaards gerommel.
Hangouderen
De bloemen bloeiden er uitbundig, de jasmijn en de sinaasappelbomen hadden bedwelmende geuren en de beroemde uien van Tropea lagen te drogen op het land. Ik zat in een klein dorpje met zo'n pleintje met hangouderen, waar je je binnen de kortste keren thuisvoelt en waar je je auto parkeert voor de plek waar je moet zijn. Iedere ochtend ontbijten in de bar en de derde ochtend hoef je de barman alleen maar aan te kijken en weet hij wat je wil.
Aperitivo
Iedere avond om zes uur in dezelfde bar een aperitivo met heerlijke hapjes en voor je de schaal leeg had, stond er een volle voor je neus. De mensen zijn er aardig, hebben geen haast, hebben alle tijd voor een praatje en het eten is heerlijk. Toch was het niet alleen maar la dolce vita. Iedere ochtend hadden we van 9.00 tot 13.00 uur Italiaanse les, gelukkig ook vaak in de buitenlucht en met uitzicht op de zee en met een directeur die als lunch een heerlijke paste maakte en een glas wijn schonk.
IJsheiligen
In Nederland was het ondertussen echt koud, het leek wel of de ijsheiligen (die van 11 tot 14 mei waren) dit jaar te vroeg waren en heel lang bleven. Er stond een koude boreale wind. Het begint behoorlijk op een nieuwe ijstijd te lijken en dat is allemaal de schuld van Baudet.
Groen
Toen ik terugkwam in Nederland ging de zon schijnen en viel het me op hoeveel kleuren groen er zijn. Niet voor niets wordt mei ook wel de bloeimaand genoemd. De meidoorns stonden volop in bloei, de bermen waren wit van het fluitenkruid en de weilanden waren geel-rood van de boterbloemen en de zuring. De rododendron heeft geleden onder de droogte en heeft slechts zeven bloemen. Bij de buren doet hij het stukken beter.
Nestkast
In het gras zoeken de kwikstaartjes en spreeuwen druk naar eten voor hun jonkies en de koolmezen vliegen af en aan naar de nestkast. Vogels leggen dus niet alleen eieren in mei, maar hebben ook in mei al kindertjes. Tussen het leggen van eieren en het uitkomen ligt meestal ook maar twee weken. Snelle jongens die kleine vogeltjes. De zwaluwen scheren op topsnelheid laag over de grond, een teken dat het koud is. Ook de gekraagde roodstaartjes zijn er weer. Zulke leuke vogeltjes met een wit petje en een wiebelstaartje, die uren op de waslijn kunnen zitten. De egel is ontwaakt uit zijn winterslaap en laat zijn sporen achter in de tuin.
Kruiskruidridders
In het buitengebied staan de Lakenvelders in de Bouwte en de Rimbe en zijn de kruiskruidridders druk in de weer met het uitsteken van Jacobskruiskruid. Laat de zomer maar komen. Zo warm als vorig jaar hoeft misschien niet, maar een paar graden warmer zou me wel bevallen.