

Meeden Fotografie Club (477): Annet de Haan onder indruk van De Rat

De leden van Meeden Fotografie Club vullen de maandelijkse rubriek Meeden Fotografie Club In Beeld. Elke maand levert een lid 2 foto's in en vertelt waarom hij/zij juist deze kiekjes heeft aangeleverd. Vandaag aflevering 477: Annet de Haan. Annet de Haan bezocht onlangs houtzaagmolen De Rat, aan de oever van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek.

"Het is indrukwekkend om te zien hoe een zaagmolen volledig door houtjes en touwtjes wordt bestuurd."
Zaanstreek
De Rat werd in 1711 gebouwd in de Zaanstreek. Rond 1800 liep de overzeese handel sterk terug en daarmee ook de scheepsbouw. Dit trof ook de houtzaagmolens.
Burgemeester
Die werden gesloopt of verkocht en naar een ander deel van het land verplaatst. In 1828 kocht de burgemeester van IJlst met molenaar Hessel Vellinga De Rat. Omdat Friesland minder last had van de economische teruggang zagen zij in IJlst een nieuwe toekomst voor de molen.
Bouwpakketje
De molen werd als een bouwpakketje uit elkaar gehaald. En aan de oostoever van de Geeuw weer opgebouwd. Rond 1850 nam de houthandel van de firma Oppedijk De Rat over.
De Rat zaagde meer dan 200 jaar op windkracht, toen de technologische vooruitgang het overnam. In 1918 werden kap en wieken verwijderd. Een elektromotor nam de aandrijving over van de wind.
Sloopvergunning
In 1955 vroeg de firma Oppedijk een sloopvergunning aan. De gemeente IJlst ontfermde zich opnieuw over de molen. 12 jaar later kon de molen weer pronken met kap en wieken. Daarna duurde het nog tot 1977 voordat De Rat weer echt op windkracht kon zagen.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over De Rat.