

Veendammer huisartsen hebben Ondersteuner Jeugd en Gezin

Alle huisartsen in de gemeente Veendam hebben sinds kort een Ondersteuner Jeugd en Gezin (OJG) in de praktijk. Gezinnen en kinderen kunnen zo via de huisartsenpraktijken van de OJG vroegtijdig hulp en ondersteuning krijgen bij opvoed- en opgroeiproblemen. De OJG biedt kortdurend en laagdrempelig hulp. De gemeente begon in 2017 een proef bij 2 huisartsen.
Dit gebeurde ook in andere gemeenten in de provincie Groningen. Op basis van de resultaten van deze pilots maakte Veendam met alle huisartsen in de gemeente afspraken over de inzet van een OJG. De gemeente financiert nu bij alle huisartsen de inzet van een OJG.
Welzijn
Soms komen ouders of verzorgers voor vragen te staan over het welzijn van het kind. Of een kind heeft zelf vragen. De OJG helpt bij het verhelderen van vragen en het vinden van passende antwoorden. Die biedt laagdrempelige en goede zorg bij de eigen huisarts.
Doorverwijzen
De OJG kan kinderen ook via de huisarts doorverwijzen naar specialistische jeugdhulp of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Passende hulp
Wethouder Ans Grimbergen: "Het is belangrijk dan kinderen zo vroeg mogelijk passende hulp krijgen als zij dat nodig hebben. Huisartsen kunnen sommige vragen van jeugdigen en hun opvoeders niet altijd goed beantwoorden. Met een OJG in hun praktijk is jeugdhulp voor hun patiënten dichterbij en is doorverwijzen naar jeugdhulporganisaties of het CJG vaak niet nodig. Ik ben blij dat alle huisartsen een OJG in de praktijk hebben. Het is belangrijk de zorg voor kinderen vroegtijdig en dichtbij te brengen en zo laagdrempelig mogelijk te maken. Een aantal huisartsen in Veendam heeft al langer een OJG in zijn praktijk. Zij, maar ook de ouders en kinderen, zijn daar tevreden over. Als gemeente zien wij ook de positieve effecten hiervan. Zo zijn er veel minder doorverwijzingen naar specialistische jeugdzorg."
Landelijk onderzoek
Uit landelijk onderzoek blijkt dat door de inzet van een OJG bij huisartsenpraktijken er 60 tot 80 procent minder verwijzingen zijn naar specialistische jeugdhulp. Veel patiënten kunnen binnen 5 tot 7 contacten worden geholpen.
Prikkelbaarheid
De meest voorkomende hulpvragen aan de OJG zijn zorgen over de ontwikkeling of moeilijkheden in de opvoeding, zorgen over het gedrag, zoals prikkelbaarheid, boosheid, angsten, somberheid, dwangklachten of zindelijkheidsproblemen zonder medische oorzaak. Problemen bij moeilijke situaties, zoals scheiding, verlies, pesten en schoolverzuim.