

Protocol bijtincidenten vastgesteld in Veendam en Pekela

Veendam en Pekela worden met enige regelmaat geconfronteerd met bijtincidenten met honden. Deze hebben vaak een grote impact op de veiligheid. Daarom hebben deze gemeenten een protocol bijtincidenten vastgesteld. De gemeenten hebben nu de mogelijkheid om bij dit soort incidenten een aantal stappen te zetten. Het protocol speelt een belangrijke rol om herhaling te voorkomen.
Afhankelijk van het soort bijtincident wordt in het protocol duidelijk welke maatregel de gemeente kan nemen.
Maatregelen
Burgemeester Sipke Swierstra van Veendam: "In het protocol maken wij onderscheid tussen lichte, ernstige en zeer ernstige bijtincidenten. Er wordt een aantal maatregelen omschreven op basis waarvan wij kunnen handelen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat afstand wordt gedaan van de hond of dat de hond in beslag wordt genomen. Ook kan er een risico-assessment worden afgedwongen."
Muilkorfgebod
Bij lichte bijtincidenten kunnen de colleges de hond gevaarlijk verklaren. Hierbij kan een aanlijn- en/of muilkorfgebod aan de houder van de hond worden opgelegd.
Protocol
Burgemeester Jaap Kuin van Pekela: "Het protocol geeft de gemeente een kader. Hiermee voldoen we ook aan onze zorgplicht om een herhaling te voorkomen."