

Veendam en Oldambt werken samen op gebied van buurtbemiddeling

Veendam en Oldambt starten dit najaar gezamenlijk buurtbemiddeling op. Dit komt voort uit de gedeelde visie en het gemeenschappelijke belang om de leefbaarheid en harmonie in beide gemeenten te bevorderen. Voordelen zijn dat de kosten afnemen en dat kennis uitgewisseld kan worden. Dat draagt volgens de gemeenten bij aan de professionalisering van buurtbemiddeling.

Daarnaast wordt voorzien in een objectieve en onpartijdige benadering. Vrijwilligers uit de ene gemeente worden ingezet als bemiddelaars bij de andere gemeente.
Voorkomen
"Burenruzies zijn heel vervelend, maar komen overal voor. Een burenruzie die onschuldig begint en uit de hand loopt, of een kleine ergernis die steeds hoger oploopt. Buurtbemiddeling is een doeltreffende manier om burenruzies en conflicten in de buurt effectief aan te pakken. Vaak ontstaan er irritaties en misverstanden tussen buren die, als ze niet worden opgelost, kunnen leiden tot langdurige spanningen en zelfs escalaties", schrijven beide gemeenten in een gezamenlijk persbericht. Met buurtbemiddeling willen Oldambt en Veendam dergelijke situaties voorkomen.
Hoe werkt buurtbemiddeling?
Het proces begint wanneer buurtbewoners een conflict of probleem ervaren met een andere buurtbewoner, zoals bijvoorbeeld geluidsoverlast. Ze kunnen dit melden bij buurtbemiddeling. Daarna treedt een team van getrainde vrijwilligers op als bemiddelaars. Deze vrijwilligers worden opgeleid volgens de richtlijnen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) om ervoor te zorgen dat ze beschikken over de nodige kennis en vaardigheden om conflicten op een professionele manier aan te pakken.