

Tweede verhalenbank vertelt het verhaal van Jan Albert Sichterman

De tweede verhalenbank - ook wel socialsofa genoemd - in Veendam krijgt een plaats op de hoek Julianalaan / J.G. Pinksterstraat. De bank vertelt het verhaal van Jan Albert Sichterman (1692-1764). De socialsofa is ontworpen op basis van tekeningen van leerlingen van groep 7 van de Mgr. Bekkerschool uit Veendam. Er staat al een verhalenbank in het centrum van Veendam; op het Museumplein (foto).
De leerlingen hebben zich laten inspireren tijdens een bezoek aan het Groninger Museum in Groningen. Ze kregen een rondleiding en een les over de 'Koning van Groningen' Jan Albert Sichterman. De geschiedenis van deze Groninger koopman en verzamelaar is het onderwerp voor de verhalenbank. Deze bank wordt maandagmiddag onthuld door wethouder Jaap Velema.
Neushoorn
Sichterman werd ook wel de Bengaal genoemd. Hij was een functionaris in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Sichterman kreeg regelmatig cadeaus van Indiase bestuurders. Zo kreeg hij in 1739 een baby neushoorn (!). De tamme neushoorn liep, tot plezier van de aanwezigen, door het huis. Na zijn carrière in de Oost keerde hij als een vermogend man terug naar zijn geboortestad Groningen. Sichterman had een groot huis in de stad en een grote buitenplaats in Wildervank, genaamd Woellust.
Zuidbroek
Het verhalenbankenproject is 4 jaar geleden ontwikkeld in de gemeente Oldambt. 2 jaar geleden is dit project uitgebreid naar de andere Oost-Groninger gemeenten. Er staan 32 banken, verdeeld over de gemeenten Oldambt, Stadskanaal, Bellingwedde, Menterwolde (Zuidbroek, Meeden volgt), Veendam en Pekela.
Initialen
In het glasmozaïek zijn gebeurtenissen op fantasievolle wijze door kinderen verbeeld. Hiervoor hebben de leerlingen prachtige tekeningen gemaakt. De initialen van de kinderen die hebben meegewerkt, zijn op alle banken terug te vinden. De banken zijn van massief beton en wegen zo'n 1.700 kilo.