

Gezinnen gaan elkaar - via Buurtgezinnen - helpen in Veendam

Veendam is de eerste gemeente in de provincie Groningen die meedoet aan het project Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). De hulp is alledaags en gelijkwaardig.
Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning.
Problemen
Soms zit het flink tegen in gezinnen. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden.
Maatwerk
De ondersteuning is maatwerk en kan bestaan uit bijvoorbeeld de kinderen naar zwemles of sport brengen, soms een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen.
Steun en toeverlaat
Een steungezin is een gezin met ervaren ouders die een gezin in hun buurt willen helpen. Ze krijgen daar geen geld voor. Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen.
Meppel
In meer dan 60 gemeenten in Nederland is Buurtgezinnen actief. In het Noorden zijn dat naast Veendam (start 1 januari) de gemeenten Smallingerland en Meppel.
Veelbelovend
Wethouder Ans Grimbergen: "De ervaringen uit andere gemeenten zijn veelbelovend. Reden voor Veendam om ook met Buurtgezinnen samen te gaan werken. Wat Buurtgezinnen doet is eenvoudig en krachtig. Ze zoeken voor overbelaste gezinnen een steungezin in de buurt. Dit gezin ontlast de ouders en biedt extra aandacht aan de kinderen. Op deze manier proberen ze te voorkomen dat problemen verergeren. De ondersteuning wordt zo vroeg mogelijk en zo dicht mogelijk bij het gezin georganiseerd. Het is een laagdrempelige en informele manier van ondersteuning aan gezinnen, wat snel werkt en waarbij de steun op een natuurlijke manier plaatsvindt onder begeleiding van een coördinator. Die zorgt dat de steun aan gezinnen past bij de vraag van gezinnen."