

Veendam: Te weinig plek om statushouders dit jaar te huisvesten

De gemeente Veendam slaagt er dit jaar niet in om alle statushouders te huisvesten. Vorig jaar waren dat er 37. Dat lukte. Dit jaar zijn dat 76. De gemeente moet (na augustus) nog 36 statushouders plaatsen. "Dat gaan we echt niet redden. En dan krijgen we volgend jaar een nieuwe opgave", vertelde wethouder Annelies Kleve gisteravond tijdens de commissievergadering sociaal domein.
Kleve vertelde dat Veendam hierin niet uniek is. Dit is een landelijk probleem. "De hele keten zit verstopt." De gemeente Veendam heeft al contact gezocht met woningcorporatie Acantus.
Vlottrekken
Kleve: "Acantus denkt ook na of wij dit nog op een andere wijze kunnen vlottrekken. Maar Acantus is wel de meeste belangrijke partij in dit verhaal. Ook Acantus heeft niet zoveel vrijkomende huizen als wij nodig hebben. En bij Acantus zijn ook nog andere woningzoekenden."
Alternatieven
De wethouder vertelde na te denken over alternatieven. "Maar dat zal niet zo makkelijk worden. Het is een moeilijk proces.
Huisvesting statushouders
Asielzoekers worden statushouders (of vergunninghouders) op het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Die moeten zorgen voor passende woonruimte voor statushouders (Bron: Rijksoverheid).
Taakstelling huisvesting vergunninghouders
De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar hoeveel vergunninghouders gemeenten een plaats moeten geven om te wonen. Dit aantal staat in de taakstelling voor huisvesting vergunninghouders. De verdeling over gemeenten hangt af van hoeveel mensen er in een gemeente wonen. Grotere gemeenten moeten meer vergunninghouders woonruimte bieden dan kleinere gemeenten (Bron: Rijksoverheid).
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over dit onderwerp op de site van de Rijksoverheid.