

Gebouwmonitoring stopt in zoutwinningsgebied van Nedmag

Er komt een einde aan de zogenoemde gebouwmonitoring in het zoutwinningsgebied van Nedmag. De stuurgroep Bodemdaling Nedmag neemt hierover tijdens de eerstvolgende vergadering een besluit. De betrokken bestuurders - van de gemeenten Midden-Groningen (v/h Menterwolde) en Veendam, waterschap Hunze en Aa's en Nedmag - hebben de intentie om in te stemmen met dit voorstel.
Aanleiding voor gebouwmonitoring betrof het onderzoek naar mogelijke oorzaken van gebouwschade in het zoutwinningsgebied van Nedmag.
Onverklaarbare verschillen
"In 2013 is in opdracht van de betrokken overheden, het onderzoek 'Samenvattend onderzoek hoofdoorzaken gebouwschade in het bodemdalingsgebied Nedmag' opgesteld. Onderdeel van het plan van aanpak van dit onderzoek was het monitoren van de schadeontwikkeling over een langere periode. Zo kon worden onderzocht of er onverklaarbare verschillen merkbaar waren tussen gebouwen binnen en buiten het bodemdalingsgebied van Nedmag. Aanvankelijk namen 77 panden deel aan deze periodieke monitoring, die werd uitgevoerd door de Hanselman Groep", schrijft het college van Midden-Groningen in een raadsbrief.
Schadepunten
Tussen 2011 en 2024 zijn 7 monitoringsrondes uitgevoerd. Deelnemende bewoners werden tweejaarlijks benaderd met het verzoek om mee te werken aan een nieuwe opname van hun woning. Hierna ontvingen de deelnemers een rapport met daarin de geconstateerde schadepunten, inclusief foto’s. De bereidwilligheid om deel te nemen aan deze periodieke monitoring nam in de loop der jaren sterk af. Ter illustratie: In 2011 zijn 71 gebouwen opgenomen, in 2020 43 en vorig jaar 37.
Gaswinning
De gebouwen in het gebied hebben te maken gehad met de effecten van aardbevingen als gevolg van gaswinning uit het Groningenveld. "Hierdoor is het niet langer mogelijk om duidelijk onderscheid te maken tussen de oorzaken van geconstateerde schades binnen en buiten het bodemdalingsgebied van Nedmag", weet het college van Midden-Groningen.
Draagvlak
Sommige woningeigenaren herstelden de schade inmiddels. Daardoor kunnen deze panden niet langer worden gevolgd qua scheurwijdte. "Ook is het draagvlak voor structurele monitoring in de loop der jaren sterk afgenomen. Hierdoor zijn de resultaten van individuele metingen niet meer representatief en onvoldoende bruikbaar om onderlinge verschillen tussen woningen binnen en buiten het bodemdalingsgebied aan te tonen." De resultaten zijn zo niet langer in lijn met het oorspronkelijke doel van de monitoring: het verkrijgen van inzicht in mogelijke verschillen in schadeontwikkeling aan gebouwen binnen en buiten het bodemdalingsgebied veroorzaakt door zoutwinning.
Voorgesteld
Vanuit de ambtelijke werkgroep bodemdaling Nedmag is eerder dit jaar (18 februari) voorgesteld de gebouwmonitoring te beëindigen. Het college van Midden-Groningen wil hiermee instemmen.