

Boeren toeren langs gemeentehuizen voor steun stikstofproblemen

Tientallen boeren bezoeken vandaag per tractor gemeentehuizen in de provincie Groningen. Ze vragen zo nogmaals aandacht voor de stikstofproblematiek. De Groningen aanpakstikstof (GRAS) wordt morgen vastgesteld door Provinciale Staten van Groningen. Boeren missen hierin de oplossingen voor PAS-melders. En andere knelgevallen die nu onterecht geen vergunning meer hebben.

"De boeren geven daarmee een noodsignaal af en strijden voor oplossingen voor de PAS-melders en de vele knelgevallen", aldus Wietse Duursma namens de georganiseerde landbouw.
Onzekerheid
"Honderden agrarische bedrijven verkeren in onzekerheid of hun bedrijfsactiviteiten wel zijn toegestaan. Wij hebben snel behoefte aan de juiste vergunningen, niet in de komende jaren maar nu al. Zodat wij verder kunnen met de ontwikkeling, verduurzaming en innovatie van onze bedrijven. Dat is de enige route die leidt tot werkelijke verbetering van de natuur."
Natuurbeschermingsvergunning
Het grote probleem is dat 223 Groningse agrariërs, volgens Duursma ten onrechte geen natuurbeschermingsvergunning meer hebben, de zogenoemde PAS-melders (Programma Aanpak Stikstof). De PAS-melders hoefden geen PAS-vergunning voor stikstofemissie aan te vragen. Voor hen volstond een melding van hun activiteiten. Zij hoefden om diverse redenen nooit een vergunning aan te vragen. "Allen hebben te goeder trouw gehandeld, maar worden nu door de mogelijke vaststelling van het beleidsstuk Groninger aanpak stikstof vogelvrij verklaard."
Grote zorgen
De provincie - verantwoordelijk voor het stikstofbeleid in Groningen - overlegt met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hoe het stikstofprobleem opgelost kan worden. Duursma: "Wij maken ons grote zorgen dat het door het aankomende landelijke en provinciale beleid nog jaren duurt voordat onze vergunningen gelegaliseerd zijn. De gevolgen voor het platteland zijn enorm; jaren geen ontwikkeling, innovatie en verduurzaming, met daarbij de schrijnende gevallen van bedrijven die juridisch of financieel klem komen te staan."
Motie
De gemeenten Westerwolde en Westerkartier hebben al moties aangenomen om aandacht te vragen voor de gevolgen van de stikstofplannen voor het platteland, zijn ondernemers en de natuur. Duursma: "We zijn blij dat de gemeenten de urgentie inziet en hopen dat ook op provinciaal en landelijk niveau doordringt wat de schrijnende gevolgen zijn voor ons platteland."
De Groningse landbouwpartijen zijn samen georganiseerd om zich te blijven inzetten voor oplossingen die werken voor boeren én bredere maatschappij: LTO Noord, GrAJK, TC Bedum, TC Niezijl, TC Westerwolde, FDF, NVP, POV, Groninger Particulier grondbezit, NAV en Agractie.
Foto's: Boeren bezochten vanmorgen het gemeentehuis van Veendam. Wethouder Bert Wierenga stond hen te woord en ontving een brief. Daarin vragen de boeren om gemeentelijke steun. Foto's: Peter Panneman Fotografie.