

Versturen van telegram verliest wereldwijd aan populariteit

Het versturen van een telegram verliest aan populariteit. "De omzet wordt per land elk jaar iets minder", zegt Rob van Hoof, directeur van telegrambedrijf Telegram.nl uit Alteveer. Het is niet meer zo dat tijdens grote internationale gebeurtenissen de telegrammen de deur uitvliegen. Neem het WK-voetbal in Brazilië of de vliegtuigramp boven Oekraïne (donderdag 17 juli).
"Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië hebben we hooguit enkele tientallen telegrammen moeten versturen. Tijdens de Olympische Spelen is dat meer. Dan krijgen de medaillewinnaars telegrammen", zegt Rob van Hoof. Nederland werd eervol derde in het Zuid-Amerikaanse land.
4 jaar geleden, toen Oranje de finale verloor van Spanje (1-0), werden ook nauwelijks (geluks)telegrammen vanuit Alteveer naar de spelers en trainers van het Nederlands voetbalelftal in Zuid-Afrika gestuurd. Het ging in 2010 om slechts een paar honderd telegrammen. Toen vertelde Van Hoof dat het in vergelijking met andere jaren zwaar tegenviel. Zijn bedrijf is de enige officiële telegrammendienst in ons land die op het wereldwijde telegraafnetwerk is aangesloten. Speciaal voor het WK in Zuid-Afrika was het tarief verlaagd (3,95 euro).
"De eerste paar dagen na de ramp in Oekraïne hebben we tientallen telegrammen verstuurd. Die werden verstuurd door staatshoofden die elkaar zo steun betuigden. Telegrammen hebben niet zo'n impact meer." Ondanks de mindere tijden heeft Van Hoof in Alteveer nog altijd 14 mensen aan het werk. Zijn in Zwitserland 7 tot 8 en in Engeland 5 medewerkers actief.
Sinds januari vorig jaar onderhoudt Van Hoof - RotondeReclame - voor gemeenten en provincies de rotondes. "Dat zijn in totaal honderd rotondes in Flevoland, Zwolle, Heerenveen, Bunschoten, Delfzijl en Oldambt. Wij exploiteren de reclameborden op deze rotondes." Is dat lucratief? Van Hoof: "Zolang de rotondes gevuld zijn met reclameborden wel."