

Stadskanaal stevent af op tekort van 6 miljoen euro (das nog niet alles)

De gemeente Stadskanaal stevent dit jaar af op een tekort van 6 miljoen euro. Dat is vergelijkbaar met het tekort over 2019. Ook meerjarig en structureel kleuren de cijfers dieprood. De mogelijke gevolgen van de coronacrisis zijn hierin nog niet meegenomen. De voorbije 10 jaar is voor zo'n 15 miljoen euro bezuinigd. In 4 ombuigingsplannen zijn alle voor de hand liggende bezuinigingen al gedaan.
Het college van burgemeester en wethouders inventariseert alle technische mogelijkheden om te bezuinigen om bij de komende begroting te besluiten welke maatregelen politiek-bestuurlijk nog aanvaardbaar zijn. In 4 achtereenvolgende ombuigingsplannen zijn alle voor de hand liggende bezuinigingen de afgelopen jaren al gedaan. De grenzen lijken bereikt.
Kwetsbare regio
"Stadskanaal ligt in een kwetsbare regio waar de problemen en uitdagingen groot zijn. Er komt al jaren te weinig geld binnen van het rijk voor de sociale werkvoorziening, jeugdhulp en inmiddels ook voor bijstand en zorg. Tegelijkertijd krijgt de gemeente er steeds meer taken of richtlijnen bij, zonder voldoende financiële compensatie. De coronacrisis zorgt daarbij voor een extra financieel risico. Ook de aangekondigde herziening van het gemeentefonds belooft niet veel goeds voor een kleine gemeente zoals Stadskanaal", aldus het college in een vanmorgen gepresenteerde persbericht.
Ingrijpende maatregelen
Het college ziet zich genoodzaakt om ingrijpende maatregelen te onderzoeken. Daarvoor laat het eerst onderzoeken wat er technisch mogelijk is. Geen enkele mogelijkheid wordt vooraf uitgesloten.
Doorgerekend
Portefeuillehouder Johan Hamster: "Zelfs nooit aangedurfde keuzes worden nu serieus doorgerekend. We moeten hoe dan ook onze ambities herschrijven. En voor een nieuw plan is niets vooraf onbespreekbaar."
Concrete keuzes
Het college heeft nog geen concrete keuzes gemaakt. Het komend half jaar worden alle uitgaven opnieuw tegen het licht gehouden en worden consequenties van voorstellen doorgerekend.
Verantwoordelijkheid
Hamster: "We willen inzichtelijk maken welke keuzes we zouden kunnen maken. Enerzijds om zelf te bepalen voor welke keuzes we nog verantwoordelijkheid kunnen dragen, anderzijds om onze toezichthouder - de provincie - en onze financier - de rijksoverheid - te laten zien tot welke maatschappelijke consequenties en ongewenste ingrepen in voorzieningen we gedwongen worden als er geen adequate structurele bekostiging komt voor met name onze sociaal domein-taken."
Wethouder Lian Veenstra
Wethouder Lian Veenstra (SP) van Stadskanaal stapte op 18 mei op. Ze voorzag dat de gemeente draconische bezuinigingen moet nemen die de bevolking van Stadskanaal gaan treffen. Veenstra verwacht dat er weinig tot geen ruimte is om verder te bezuinigen. "In mijn analyse worden dingen vanuit het Rijk jarenlang over de schutting gegooid richting gemeenten zonder dat daar voldoende geld tegenover staat. Ik pas ervoor om de kaalslag in Stadskanaal door te voeren", vertelde de oud-wethouder van Menterwolde vorige maand tegen RTV Noord.
Klik HIER en lees meer over het aftreden van Lian Veenstra.