

Reddingspoging voor ziekenhuiszorg in Zuidoost-Groningen

De gemeenten in Zuidoost-Groningen en de Drentse gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn gaan samenwerken om het Refajaziekenhuis in Stadskanaal overeind te houden. Ze willen de volledige ziekenhuiszorg in de regio behouden, inclusief kindergeneeskunde en verloskunde. Dit is gisteravond afgesproken. Er wordt een Taskforce Zorg Zuidoost-Groningen opgericht. Die werkt een alternatief scenario uit.
Deze groep, bestaande uit onder anderen Menzis, de Groninger ziekenhuizen, huisartsen en verloskundigen en wethouders uit de betrokken gemeenten, gaat onder het beoogd voorzitterschap van de provincie Groningen het alternatieve scenario uitwerken en toetsen.
Scenario
Voor 1 januari presenteert de Taskforce het complete en doorgerekende scenario. Tot die tijd willen ze dat Treant de besluitvorming omtrent haar regiovisie en de verloskundige zorg uitstelt.
Onder druk
Toegankelijke en goede ziekenhuiszorg in de regio staat onder druk. Dit bleek eens te meer uit de toelichting van de Raad van Bestuur van de Treant Zorggroep op hun concept regiovisie tijdens de eerder deze maand gehouden raadsvergadering in Stadskanaal. In deze visie wordt het Refaja afgebouwd als volledige ziekenhuislocatie en omgevormd tot een poliklinisch ziekenhuis.
Interventiecentrum
Acute, complexe en klinische zorg wordt ondergebracht in een nieuw te bouwen 'interventiecentrum' in midden Drenthe. Als eerste stap kondigde Treant aan om de klinische kindergeneeskunde en de klinische verloskunde al na de zomer te concentreren in Emmen. De gemeenten vinden dit onacceptabel en willen dat goede zorg dichtbij en bereikbaar blijft in hun regio.
Alternatief
Er is een alternatief scenario ontwikkeld dat passende en toekomstbestendige zorg waarborgt. Hierin wordt gekozen voor een regionale netwerkbenadering. Daarbij wordt gekeken naar de gehele zorgketen. Door intensief samen te werken met huisartsen en verloskundigen, de omliggende ziekenhuizen en andere zorgpartners kan goede ziekenhuiszorg in het Refaja voor de 80.000 inwoners van het verzorgingsgebied worden behouden.