

Rianne Schuurman maakt cooking bags na reis naar Ghana

Rianne Schuurman uit Nieuwolda lanceert, in samenwerking met sociaal ontwikkelbedrijf Afeer uit Winschoten, de Cooking Bag Company. Ze maakte tijdens een vakantie in Ghana kennis met de daar sinds 2004 woonachtige Ellen Seldenthuis. Die produceert, met Ghanese vrouwen, deze cooking bag al jaren voor vooral de Ghanese markt. De opbrengst is voor cooking bag-projecten in Afrika.

"Juist in deze coronatijd zien we het belang van een goede gezondheid, aandacht hebben voor elkaar en voor je omgeving. Met de cooking bag tikken we al deze punten aan; gezond en energiezuinig koken, tijd over hebben om live of online aandacht te besteden aan je gezin en vrienden en een kans geven aan vrouwen in Groningen, Gambia en Ghana."
Gaart
Over het werk van Seldenthuis zegt Schuurman: "Ik was meteen enthousiast. Je hoeft het eten maar even te koken en zet de pan dan in de cooking bag. Het eten gaart vanzelf verder, de vitamines blijven behouden en de maaltijd blijft lang warm. Dus gezond en ideaal voor als bijvoorbeeld je kinderen een voor een thuis komen na het sporten. Het eten staat continu klaar."
Energiebesparing
Wat Rianne Schuurman ook aansprak was de vrije tijd, of zoals zij het noemt 'me-time', die het oplevert en de energiebesparing. "De link met onze gasprovincie was snel gelegd. Minder gas, minder energie gebruiken, dat willen we allemaal."
Duurzaam
Sociaal ontwikkelbedrijf Afeer toonde direct belangstelling én beschikt over een professioneel naaiatelier. Afeer-directeur Johan van Dam: "Wij stimuleren maatschappelijk verantwoord ondernemen en de ontwikkeling van innovatieve en duurzame producten. Daarom is het heel mooi dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de cooking bag."
Hennepstof
De cooking bag is gemaakt van hennepstof en gevuld met vezels van de vezelhennepplant. Een plant die snel groeit, weinig water en voeding vraagt en wordt geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat past in Schuurmans duurzaamheidsplaatje van mens- en milieuvriendelijk ondernemen.
Buzz Green
De opbrengst van de cooking bags gaat naar de cooking bag-projecten in Ghana en Gambia. Dave Jongeneelen, directeur Buzz Women: "Dit project sluit prachtig aan bij ons programma Buzz Green, waarin wij de Gambiaanse vrouwen trainen in klimaatactie en 'groen' ondernemerschap. De cooking bag is de ultieme win-win-win: goed voor de vrouwen, hun gezondheid en het milieu."
Foto's: James Nyirenda.