

Koekjesfabriek - stond 14 jaar te koop - en wordt nu gezondheidscentrum

De plaatselijke huisarts Jana Wissekerke en 3 private investeerders uit Westerwolde hebben de bekende Koekjesfabriek in Wedde gekocht. Op de begane grond realiseert Wissekerke een gezondheidscentrum met huisartsenpraktijk, apotheek, fysiotherapie en Buurtzorg. Op de 2 verdiepingen bouwen de investeerders 4 luxe, levensloopbestendige appartementen die worden verkocht.
14 jaar stond er bijna onafgebroken een 'te koop'-bord in de tuin voor de oude fabriek.
Amsterdamse School
Het beeldbepalende pand in de architectonische stijl van de Amsterdamse School wordt flink opgeknapt en gemoderniseerd. Het markante karakter van het pand blijft behouden.
Praktijkruimtes
"Dit pand biedt de ruim 500 vierkante meter ruimte die nodig is om onze huisartsenpraktijk toekomstbestendig te maken. Zo zijn er meer praktijkruimtes nodig voor onder meer onze praktijkondersteuners en huisartsen in opleiding. Daarnaast vind ik het waardevol om te investeren in het behoud van zo'n karakteristiek pand voor de regio", vertelt Wissekerke. Ze werkt sinds 2018 in de Wedder praktijk en nam deze januari 2020 over van dokter Berg.
Overdracht
De overdracht van de Koekjesfabriek aan de nieuwe eigenaren was vandaag. De start van de restauratie- en bouwwerkzaamheden begint na de bouwvakvakantie. De nieuwe eigenaren hopen dat de renovatie van de buitenkant voor komende winter af is. In de loop van 2023 moeten de fysio- en buurtzorgruimtes klaar zijn voor gebruik en uiterlijk als het huurcontract van de huidige huisartsenpraktijk eind 2024 afloopt, moet de nieuwe praktijk operationeel zijn.
Afronding
Ook de afronding van de bouw van de appartementen staat voor eind volgend jaar gepland. Die komen naar verwachting medio volgend jaar in de verkoop.
Geschiedenis
Van Houten chocolade uit Amsterdam liet de Koekjesfabriek in 1952 bouwen voor de productie en verpakking van bonbons. In 1970 nam Bouwman Banketfabriek De Ster het pand over en nam het in gebruik als koekjesfabriek. Deze functie hield het pand tot 1997. Toen kwam het in particuliere handen. Sindsdien was het onder meer in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. Sinds 2008 stond het te koop.
Fondsen
De restauratie wordt mede mogelijk dankzij bijdragen uit het Energiefonds, Zorgfonds en Leefbaarheidsfonds van het Fonds Nieuwe Doen van de provincie Groningen. Financier ABN-AMRO doet een duit in het zakje in het kader van de ingrijpende verduurzaming van dit erfgoed. De nieuwe eigenaren zijn nog in onderhandeling over aanvullende subsidies.
Foto: Huisarts Jana Wissekerke (links) - op de foto nog in blijde verwachting maar inmiddels bevallen van zoon Chris - en Reina Boels-Feikens (1 van de investeerders), kopers van de Koekjesfabriek in Wedde. Foto: Jan Johan ten Have.