

Oldambt is rotzooi 'buren' zat en komt met afvalpas voor afvalbrengstation

Oldambt wil voorkomen dat huishoudens van buiten de gemeente hun afval naar het afvalbrengstation in Winschoten brengen en komt daarom met een afvalpas (kosten 89.000 euro). Deze pas krijgen de Oldambtsters eind dit jaar. Ook het aantal stortingen van bedrijfsafval moet door de invoering van de pas afnemen. Het afvalbrengstation in Winschoten heeft een onbemande toegangscontrole.
Iedereen kan nu tegen betaling grof huishoudelijk afval storten. Steeds meer mensen komen hun afval brengen. En deze mensen komen ook uit buurgemeenten. 5 jaar geleden brachten 28.000 mensen hun afval naar het brengstation. Vorig jaar liep dat aantal op naar 36.000.
Controleren
"Het gebruik van het gemeentelijke afvalbrengstation door bedrijven en huishoudens uit andere gemeenten kost de gemeente jaarlijks meer dan 30.000 euro. Daarnaast zorgt de toenemende drukte ervoor dat de medewerkers van het afvalbrengstation minder goed kunnen controleren of het afval goed gescheiden wordt", aldus een gemeentewoordvoerder.
Ingevoerd
De afvalpas wordt in januari ingevoerd. Huishoudens die al beschikken over een afvalpas voor de ondergrondse containers, kunnen deze pas straks ook gebruiken voor het afvalbrengstation. De andere huishoudens ontvangen de nieuwe afvalpas in december. De kosten voor het storten van afval blijven gelijk.
Gevulde kofferbak
In de gemeente Oldambt moet 2.50 euro worden betaald voor een met afval gevulde kofferbak, 5 euro voor een gevulde aanhanger met 2 wielen en 10 euro voor een gevulde aanhanger met 4 wielen of een bestelbus. In Midden-Groningen zijn de tarieven bij de afvalbrengpunten in Slochteren en Hoogezand: grof huisvuil, 20 euro per kuub, bouw- en sloopafval 30 euro per kuub, tuinafval 20 euro per kuub (gratis bij inleveren op het composteerterrein in Sappemeer).