

Hillie Gernaat geniet van vrijwilligerswerk in Ommelander Ziekenhuis

In het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda werken tientallen vrijwilligers. Die treden op als gastheer of -dame of zijn chauffeur op de bus die patiënten van de parkeerplaats naar de ingang brengt en andersom. Hillie Gernaat (71) is een van deze vrijwilligers. Ze is op vrijdagochtend gastdame in dit ziekenhuis. Ze werkte tot haar 63e jaar in het bejaardentehuis Nieuw Vredenhoven in Scheemda.
"Toen ik een tijdje thuis zat, miste ik de mensen zo. Ik wilde graag weer iets doen. Ik kan niet stil zitten. Toen heb ik me opgegeven als vrijwilliger in het voormalige Lucasziekenhuis in Winschoten. En dat doe ik nog steeds, maar dan in Scheemda. Iedere vrijdagmorgen werk ik daar als gastvrouw. Mijn man zit iedere woensdagochtend als chauffeur op de bus bij het ziekenhuis. Naast het vrijwilligerswerk in het ziekenhuis doe ik ook vrijwilligerswerk in Nieuw Vredenhoven. Daar help ik op de dagopvang en bij activiteiten."
Handgel
De gastheren en -dames bij de entree beginnen 's morgens om 8 uur. "Mijn man brengt en haalt me altijd. Er zijn nog 2 echtparen die als vrijwilliger in het Ommelander Ziekenhuis werken. Ik altijd om half 8. Dan vul ik de handgel en de mondneusmaskers bij en als ik klaar ben, komen ook de andere 2 vrijwilligers. We drinken een kop koffie en gaan aan de slag."
Begroeten
Hillie Gernaat en de andere gastheren en -dames helpen patiënten met aanmelden. Ook begeleiden ze patiënten en bezoekers naar de juiste plek in het ziekenhuis. "Als mensen het ziekenhuis binnenkomen, begroeten we ze. We maken ze wegwijs als dat nodig is en soms spreken we mensen aan, bijvoorbeeld om een mondneusmasker te dragen. Bezoekers en patiënten hebben soms wel wat anders aan hun hoofd. Dat snap ik heel goed. We maken in ons werk van alles mee. Zo was er een aantal weken geleden een meneer die goed nieuws had gekregen. Hij wilde graag een gebakje kopen. Dus heb ik hem naar de kiosk gebracht. Hij zei: 'mevrouw, ik vind het zo lief, mag ik u ook een gebakje aanbieden?' We krijgen regelmatig complimenten. Mensen waarderen de service in het ziekenhuis merk ik."
Emotioneel
Mensen kunnen ook emotioneel zijn en zich geen raad weten. "Dan praat ik met ze. Ik kan goed met mensen praten. Dat zit van kleins af aan al in me. Maar als ik naar huis ga, ben ik alles weer vergeten en denk ik er niet meer over na. Ik heb 31 jaar in de zorg gewerkt en in die tijd heb ik natuurlijk veel meegemaakt. Dat wil je niet allemaal onthouden. Iedere vrijdag verheug ik me erop dat ik weer naar het ziekenhuis mag. We hebben een leuke groep vrijwilligers. Het is heel leuk om samen mensen te helpen. Je krijgt meestal een glimlach en daar doe je het voor."
Bron: Ommelander Ziekenhuis Groningen. Foto: Marcel Lameijer.