

Gemeentehuis Oldambt wordt stukje Italië in Noordoost-Groningen

Het nieuwe gemeentehuis dat straks in Winschoten verrijst doet denken aan Venetië. Dat is althans de verwachting van Architectenbureau DP6 dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis voor de gemeente Oldambt. Inclusief kenmerkende hoge toren, zoals die ook op het San Marcoplein De Campanile in Venetië is te vinden. Het nieuwe stadhuis moet eind 2023 klaar zijn.
DP6 Architecten is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Wiebengacomplex van de Hanzehogeschool in Groningen. Met de realisatie van het stadhuis is de eerste aanzet gegeven voor een groot stadsvernieuwingsproject in Winschoten.
Duurzaamheid
De huidige huisvesting van de gemeente is toe aan groot onderhoud. Om dat onderhoud uit te voeren én de gewenste verbeteringen op het vlak van duurzaamheid te realiseren, moeten de nodige kosten gemaakt worden. Volgens onderzoek, in opdracht van de gemeente, is nieuwbouw daarom voordeliger. Zeker op de lange termijn. Ook zijn de duurzaamheidsdoelstellingen in een nieuw gebouw beter te realiseren. Zo ligt het voor de hand dat het nieuwe gemeentehuis zonnepanelen op het dak krijgt. Iets waar zowel inwoners als de gemeente zelf zich ook op andere locaties voor inspannen via de corporatie Energie(k) Oldambt.
De corporatie heeft onder meer als doel om profijt en bijdragen aan de energietransitie bereikbaar te maken voor alle inwoners van de gemeente Oldambt. De meeste mensen dragen bij aan de energietransitie door zelf zonnepanelen te laten plaatsen. Dat kost echter al snel een paar duizend euro, wat voor veel huishoudens zonder lenen niet mogelijk is. Via Energie(k) Oldambt is lokale duurzame energie ook daadwerkelijk lokaal bereikbaar. Door een lidmaatschap van de corporatie is het mogelijk om lokale duurzame energie te verkrijgen, zonder dat deze afkomstig hoeft te zijn van eigen zonnepanelen. Het ligt voor de hand dat ook op het dak of het terrein van het nieuwe gemeentehuis plek wordt gemaakt voor de inwoners van de gemeente om duurzame energie op te wekken.
Stadsvernieuwing
Oldambt bestaat als zelfstandige gemeente pas een ruim decennium, nadat het in 2010 voortkwam uit een fusie tussen Scheemda, Winschoten en Reiderland. Als gevolg daarvan werken de ambtenaren van de gemeente nu nog steeds op vier verschillende locaties. Dat is geen ideale situatie in termen van efficiëntie en kosten. Met de realisatie van het nieuwe gemeentehuis krijgt de gemeentelijk organisatie ook écht haar centrale plek. De realisatie van het nieuwe gemeentehuis past binnen het project Poort van Winschoten, waarbij het hele zuidelijke centrumgebied van Winschoten wordt vernieuwd. Dat gebeurt door nieuwbouw en door het verbeteren van de openbare ruimte. Hierdoor wordt het centrum aantrekkelijker en meer toekomstbestendig. Als het hele project voltooid is, werkt het gehele ambtenarenapparaat van de gemeente Oldambt op het nieuwe gemeentehuis. Enkel de buitendienst vormt hierop een uitzondering.
Tekst (advertorial) en foto: www.pricewise.com.