

Communistische verzet in Groningen tijdens oorlog centraal in expo

Burgemeester Pieter Smit van Oldambt opent vrijdag, in de stationshal in Winschoten, de tentoonstelling 'Het communistische verzet in Groningen tijdens W.O. II'. Schrijver Ruud Weijdeveld sprak in ruim 25 jaar met veel mensen uit het verzet en hun nabestaanden. Het communistisch verzet in Groningen wordt aan de hand van onder meer documenten en foto's weergegeven.
De expositie, die al eerder te zien was in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, is tot en met 9 mei te zien in de stationshal in Winschoten.
Bekopen
Zeker 75 CPN-leden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten, moesten dit bekopen met de dood. Het verzet van de communisten begon al voor de inval van de Duitse troepen. Partijgenoten die in Duitsland vreselijk werden vervolgd, zochten in ons land een veilig heenkomen. De inval van de Duitsers kwam voor velen toch nog onverwacht. Diegene die al voor de inval actief waren, waren een eerste prooi voor de bezetter.
Verzetskrant
In het najaar van 1940 verscheen de eerste illegale communistische verzetskrant, het Noorderlicht. Na protesten tegen de jodenvervolging in het voorjaar van 1941 en de Februaristaking die door de Noord-Hollandse communisten werd georganiseerd, begonnen arrestaties van communisten in heel Nederland. Toch bleven velen zich met gevaar voor eigen leven inzetten. De communistische krant De Waarheid werd op diverse plaatsen gedrukt en groeide uit tot een van de grootste verzetskranten in Groningen.