

Bijzondere archeologische vondsten in Winschoten

Een houten pompbuis (kruising Poortstraat - Emmastraat, in een waterput) en een leren muiltje (Bosstraat) zijn de afgelopen jaren tijdens rioleringswerkzaamheden in Winschoten gevonden. De eerste stamt uit de 18e, 19e eeuw. Het leren muiltje komt uit de 17e eeuw en vertelt een deel van het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Winschoten. De houten pompbuis is uniek.

De gemeente Oldambt wil beide vondsten exposeren in Cultuurhuis De Klinker. Voor het zover is laat de gemeente de vondsten conserveren door een professioneel bedrijf.
Onderzoek
Tijdens rioleringswerkzaamheden in 2016 en 2017 is er archeologisch onderzoek verricht. Medewerkers van MUG ingenieursbureau troffen de houten pompbuis aan in een waterput op de kruising van de Poortstraat en de Emmastraat.
Den of spar
De pompbuis is vervaardigd uit een zachte houtsoort (den of spar) en is hol van binnen. Dit is een vreemde houtsoortkeuze voor het gebruik van het object. Pompbuizen werden gebruikt in waterpompen en kennen daarom een constante wisseling van natte en droge omstandigheden. De gekozen zachte houtsoort, gecombineerd met het gebruik in of met water, zorgt ervoor dat rottingsprocessen sneller op gang komen als bijvoorbeeld bij het gebruik van eikenhout.
Utrecht
De vondst is uniek omdat er in Nederland slechts enkele van deze pompbuizen zijn ontdekt. Een snelle scan van het archeologisch onderzoeksbureau levert maar 1 andere vindplaats op; een eiken pompbuis gevonden in Utrecht.