

Zo'n 1.500 huizen in aardebevingsgebied moeten worden versterkt

Alle circa 1.100 woningen en 400 andere gebouwen, die tijdens de eerste ronde van het inspectieprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zijn geïnspecteerd in Loppersum, ‘t Zandt, Appingedam (Opwierde Zuid), Overschild en Ten Post, moeten worden versterkt. Deze conclusie trekt NCG Hans Alders op basis van de eerste berekeningen van de sterkte van de verschillende onderzochte woningtypes.
Alders benadrukt dat er geen sprake is van acuut onveilige situaties. Vandaag zijn de bewoners van wie de woning versterkt moet worden, geïnformeerd.
Inspectierapport
Hans Alders: "Uitgangspunt is dat alle woningen in het aardbevingsgebied net zo veilig worden als woningen in de rest van Nederland. De inspecties zijn nodig om te beoordelen of de woningen bouwkundig versterkt moeten worden, zodat deze beter bestand zijn tegen aardbevingen. Bij deze aanpak staat de bewoner centraal. Nadat het inspectierapport is besproken, wordt een versterkingsplan voor de woning gemaakt. Dat is na drie maanden gereed. Daarna worden samen met de bewoner afspraken gemaakt over de uitvoering."
Veel dezelfde woningen
Er staan in het aardbevingsgebied veel dezelfde woningen. De woningen waar de eerste berekeningen van de sterkte van beschikbaar zijn, liggen verspreid over het gebied. Ze beschrijven type woningen en gebouwen die veel voorkomen in deze regio. De verwachting naar aanleiding van deze eerste berekeningen is dat alle woningen uit het inspectieprogramma van 2016 – en dus beoordeeld worden op basis van de huidige NPR 9998-2015 - versterkt moeten worden.
Inspectie 5.000 woningen
Om te bepalen of een woning wel of niet versterkt moet worden, is het noodzakelijk om elke woning te inspecteren. Volgend jaar worden onder regie van de NCG 5.000 woningen geïnspecteerd in 18 plaatsen in het aardbevingsgebied. De inspecties voor de eerste helft van volgend jaar zijn ingevuld. Inspecties en berekeningen moeten aantonen of deze woningen versterkt moeten worden.