

Verkiezingskrant in gewone taal helpt kiezer op weg naar stemhokje

Wat doet de gemeenteraad? Wie bestuurt de gemeente? Op welke partij ga ik stemmen? Stemmen: Hoe doe je dat? Wat mag wel en wat mag niet? In de door Stichting Lezen en Schrijven en ProDemos (Huis voor democratie en rechtsstaat) uitgegeven landelijke verkiezingskrant worden de antwoorden op deze vragen in gewone taal gegeven. Voor velen een 'hulpmiddel' voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Die zijn van maandag 14 tot en met woensdag 16 maart in Midden-Groningen.
Symbolisch
Taalhuis-medewerkster Lydia Russchen reikte vanmiddag in de bibliotheek in Hoogezand symbolisch het eerste exemplaar uit aan Niels Joostens. Hij is tijdens de lijsttrekker van de ChristenUnie. Alle politieke partijen hadden hun lijsttrekkers en/of nummer 2 van de lijst gestuurd. Joostens nam de verkiezingskrant voor laaggeletterden ook namens hen in ontvangst. Russchen kreeg van Joostens een exemplaar van de door gemeente uitgegeven verkiezingskrant.
Kieskompas en Steffie
De gemeente Midden-Groningen heeft ook een kieskompas laten maken. Aan de hand van 30 stellingen (door de partijen aangedragen na 2 bijeenkomsten) kan de kiezer zien welke partij er bij hem of haar past. Kieshulp Steffie legt uit wat moeilijke termen betekenen. Niet alleen voor laaggeletterden een goed hulpmiddel, ook anderen kunnen hier baat bij hebben.
Het Taalhuis
1 op de 9 inwoners van de provincie Groningen heeft veel moeite met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Het Taalhuis in Midden-Groningen helpt mensen die hier hulp bij willen. Taalvrijwilligers werken samen met volwassenen aan taal. Die helpen mensen met bijvoorbeeld: een boodschappenlijst maken, de krant lezen, een brief schrijven, een e-mail versturen, een formulier invullen. Het Taalhuis Midden-Groningen is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, Biblionet Groningen, Noorderpoort, Stichting Lezen en Schrijven, Humanitas en Kwartier Zorg en Welzijn. (Bron: www.midden-groningen.nl).