

Startontbijt: Kind centraal en niet instanties of systeem in M-Groningen

Circa 50 mensen uit het basis- en voortgezet onderwijs, kinderopvang, GGD, Kwartier Zorg & Welzijn en de gemeente Midden-Groningen schoven vanochtend in De Boerderij in Slochteren aan tafel om samen te ontbijten. Dit gebeurde om de samenwerking tussen Kind-Ouder-Ondersteuners en Tijd voor Toekomst te bundelen. Het kind staat zo centraal en niet de instanties of het systeem.
Onderwijswethouder Erik Drenth opende het ontbijt door te toosten met de aanwezigen met een beschuit met muisjes.
Praktijk
"Als gemeente hebben we de plannen en het budget, maar dat moet natuurlijk wel samenkomen met de praktijk. Zij weten welke mogelijkheden de kinderen hebben en of ze ondersteuning bij talentontwikkeling of juist extra uitdaging nodig hebben."
Opgroeien
Drenth vervolgt: "Daarom hebben we de partijen bij elkaar gebracht die zich, op verschillende momenten in de periode dat kinderen opgroeien, daarmee bezighouden. Zo kunnen we zoveel mogelijk maatwerk leveren dat ten goede komt aan het kind. Dit ontbijt staat voor de start van een nieuwe beweging in Midden-Groningen waarbij het systeem draait om het kind en niet andersom. Ook willen we op deze manier stil staan bij deze 2 nieuwe projecten in het onderwijs."
Extra activiteiten
Tijd voor Toekomst, een verrijkte schooldag, draait sinds afgelopen schooljaar op 7 basisscholen in Midden-Groningen. Scholen krijgen de mogelijkheid om extra activiteiten voor kinderen aan te bieden voor, tijdens of na schooltijd. Bijvoorbeeld op het gebied van sport, gezond eten, talentontwikkeling en het verminderen van (leer)achterstanden.
Laagdrempelig
Kind-Ouder-Ondersteuners zijn vanaf juni dit jaar gestart op 7 kindcentra in Midden-Groningen. Ze zorgen dat kinderen en ouders op een laagdrempelige manier geholpen worden bij kleine en grote problemen waarvan ze last hebben en waardoor ze bijvoorbeeld minder goed in hun vel zitten. Het is een nieuwe functie waarin de ondersteuners doen wat er nodig is om kinderen, ouders en soms ook leerkrachten verder te helpen met hun vragen of problemen. En ze zetten daarbij het netwerk in en om school in als dat nodig is. De eerste kinderen zijn in deze eerste maand al op de scholen geholpen.
Oekraïense kinderen
'Doen wat er nodig is', kan iedere dag iets anders zijn. Zo gaan de ondersteuners in de zomermaanden ook met Oekraïense kinderen en ouders aan de slag op de opvanglocaties in Slochteren (voormalige gemeentehuis) en Hoogezand (oude school). En er zijn ook al plannen in de maak om in de zomermaanden iets te kunnen betekenen voor kinderen die niet op vakantie gaan of op de kinderopvang verblijven.
Foto: Gemeente Slochteren.