

BWRI kiest sterker voor maatwerk in bijstandsverlening

BWRI (betekenis: Bedrijf voor Werk, Re-integratie, Inkomen en Voorzieningen) - de sociale dienst van Hoogezand-Sappemeer en Slochteren en vanaf 1 januari ook van Menterwolde (Midden-Groningen) - zet verder in op het leveren van maatwerk in zijn dienstverlening. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer in een brief aan de gemeenteraad.
Aanleiding voor deze brief is het jaarlijks onderzoek naar de tevredenheid van de klanten over de dienstverlening.
Aansporing
BWRI scoort een 7.3. Dat is iets beter dan vorig jaar én dan het landelijke gemiddelde. Wethouder Peter Verschuren (SP) is blij met het rapportcijfer, maar ziet de uitkomst vooral als een aansporing om nog meer maatwerk te leveren. "Samen met kennisorganisatie Stimulansz gaan we de medewerkers scholen om meer naar de doelstelling van de wet te kijken in plaats van puur naar de regels. Ook gaan we bekijken of we voor onze klanten een persoonlijke internetpagina kunnen maken waarop ze hun gegevens kunnen beheren."
Sleutelwoord
Maatwerk is ook het sleutelwoord in de nieuwe benadering van mensen die geld moeten terugbetalen aan BWRI. Verschuren: "We hadden eerder al besloten dat we de terugvorderingen weer zelf gaan doen in plaats van ze uit te besteden aan een incassobureau. Nu hebben we afgesproken daarbij sterk in te zetten op persoonlijk contact, intensieve samenwerking met de kredietbank en afspraken op maat. We gaan meer kijken naar wat reëel mogelijk is in plaats van het maximale op te eisen."
Beton
Bij de inzet op maatwerk maakt Verschuren een duidelijke kanttekening: "We moeten een wet uitvoeren waarin veel zaken in beton gegoten zijn. Regelmatig zouden we meer willen kijken naar de persoonlijke omstandigheden, maar wordt ons dat onmogelijk gemaakt door de wet."