

NAM, Gasunie en Gasterra betalen helft aardbevingsmonument

NAM, Gasunie en Gasterra steunen de totstandkoming van het aardbevingsmonument dat de Stichting Meent van der Sluis wil oprichten langs de A7 tussen Groningen en Bad Nieuweschans. Ze nemen de helft van de kosten op zich van het beeld van Karel Buskes, dat een gebarsten baksteen voorstelt. Dat maakte de stichting vandaag bekend tijdens een persconferentie in Slochteren.

Op de persconferentie zei NAM-directeur Gerald Schotman dat hij betreurt hoe de NAM Meent van der Sluis (1944-2000) heeft bejegend. Hij heeft dit ook gezegd tegen de weduwe en de kinderen van de Assenaar, die hij onlangs bezocht. Meent van der Sluis schreef aardbevingen in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw toe aan de gaswinning in Drenthe en Groningen. De NAM verwees dit destijds naar het land der fabelen.
Gasgemeenten
Stichting Meent van der Sluis heeft nu 20.000 euro binnen aan giften en toezeggingen. 6 van de 12 Groninger gasgemeenten leveren een financiële bijdrage. 'De baksteen' kost ongeveer 230.000 euro. Het kunstwerk wordt geplaatst langs de A7 op een perceel dat beschikbaar is gesteld door de gemeente Hoogezand-Sappemeer.
Gaswinning
Stichtingsvoorzitter Pieter Bergstra: "In de middenberm van de A7 bij Slochteren staat al een kunstwerk dat 50 jaar gaswinning in Groningen gedenkt. De NAM, Gasunie en Gasterra vinden het gerechtvaardigd dat er ook een kunstwerk komt dat de keerzijde van de medaille laat zien, te weten de aardbevingen en de gevolgen daarvan voor de bevolking. We hebben met instemming kennis genomen van deze opvatting."
Afwachtende houding
Bedrijven en instanties nemen een afwachtende houding aan jegens het aardbevingsmonument. Bergstra: "Ze willen graag dat de partners in de gaswinning eerst het goede voorbeeld geven alvorens zelf aan het initiatief bij te dragen."