

Midden-Groningen doet mee aan project 'Nu Niet zwanger'

Midden-Groningen is na stad Groningen de tweede gemeente in onze provincie die het convenant 'Nu Niet zwanger' heeft ondertekend. Ook GGD, GHOR Nederland (landelijke vereniging van GGD- en Geneeskundige hulpverleningsorganisaties in de regio) en Impology, vanuit Kans voor de Veenkoloniën doen mee. Dit is een nieuwe aanpak voor (potentiële) ouders met een hoge kwetsbaarheid.
De deelnemende partijen werken samen om ongewenste en ongeplande zwangerschappen te voorkomen. Dit programma is landelijk, vanuit Tilburg, uitgerold en wordt nu in 9 gemeenten uitgevoerd.
Anticonceptie
Hulpverleners nemen meer tijd voor onderwerpen zoals seksualiteit, kinderwens en anticonceptie in de gesprekken met kwetsbare (potentiële) ouders. Die ervaren dat er aandacht is voor hun problemen en dat er naar ze wordt geluisterd. De hulpverleners begeleiden de mensen totdat anticonceptie ook gerealiseerd is. Doordat verschillende hulpverleners rond dit thema samenwerken, worden vrijwel alle kwetsbare (potentiële) ouders bereikt. In gemeenten waar het programma al is toegepast, bleek dat ruim 80 procent van de deelnemers vrijwillig overgaat op anticonceptie.
Potentiële ouders
Wethouder Peter Verschuren van Midden-Groningen: "Door op tijd het gesprek met potentiële ouders aan te gaan kunnen we veel leed voorkomen. Het programma richt zich op het verbeteren van de samenwerking tussen wijkteams, kraamzorg, de verloskundige zorg en de jeugdgezondheidszorg. Ook het verbeteren van de voorlichting over anticonceptie en een gezonde zwangerschap bij (aanstaande) ouders is een belangrijk aandachtspunt."
Generatie
In Midden-Groningen duurt dit project in eerste instantie 2 jaar. "Maar de intentie is om dit project een generatie lang vol te maken of zo lang het nodig is", aldus Paul Asbreuk, projectleider van de Kans voor de Veenkoloniën.
Foto: Peter Verschuren en Paul Asbreuk zetten vanmiddag hun handtekening zodat het project in Midden-Groningen kan starten.