

Midden-Groningen wil samen ondermijnende criminaliteit aanpakken

Niet alleen politie en boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) moeten in de gemeente Midden-Groningen ondermijnende criminaliteit opsporen en een halt toe roepen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn verwacht ook dat zijn medewerkers ogen en oren openhouden. Die van het klantencontactcentrum moeten niet naïef zijn bij aanvragen (in de meest brede zin van het woord).
En medewerkers op straat (onder meer buitendienst) moeten 'vreemde' zaken melden. Inwoners kunnen ook een handje helpen.
Aantrekkelijk
Midden-Groningen is aantrekkelijk voor ondermijnende criminaliteit. Dat weet Hoogendoorn ook. Het staat ook verwoord in de kadernota ondermijnende criminaliteit.
Infrastructuur
De infrastructuur - A7, N33, vaarwegen en spoor, goede verbinding van Duitsland naar stad Groningen - leent zich voor criminele activiteiten, zoals drugstransporten.
Scheepswerven
Land- en tuinbouwbedrijven en scheepswerven en grote bedrijventerreinen langs de A7 zijn dat ook. Permanente bewoning op vakantieparken: huisvesten van arbeidsmigranten, gebrek aan toezicht waardoor er vrijplaatsen voor criminaliteit kunnen ontstaan.
Sociaaleconomische zwakkeren
Midden-Groningen kent ook een relatief grote groep inwoners in een kwetsbare situatie (sociaaleconomische zwakkeren). Jongeren met weinig perspectief en het ontbreken van een diploma zijn mogelijk gevoelig(er) om als drugskoerier op te treden, "Deze groep zoekt wegen om snel geld te verdienen. Dat kan door als drugskoeriers te dienen, maar ook via prostitutie. Je komt er vaak niet meer uit", aldus Hoogendoorn.
Panden verhuren
Dat geldt ook voor mensen die panden beschikbaar stellen voor hennepkwekerijen. "We gaan eigenaren van panden brieven sturen, waarin we melden dat ze niet met iedereen in zee moeten gaan. We attenderen hen op hun verantwoordelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld in een huurcontract zetten dat ze het pand eens per zo'n periode willen bekijken."
Meld Misdaad Anoniem
Midden-Groningen sluit zich, evenals enkele andere gemeenten in de provincie, aan bij Meld Misdaad Anoniem. Zo kan over en weer (gemeente versus politie) informatie worden uitgewisseld.
Waterbedeffect
Hoogendoorn wil met de aanpak een waterbedeffect voorkomen: dat de ondermijnende criminaliteit zich verplaatst van stad Groningen naar de Ommelanden (lees: de rest van de provincie). Daarom moeten de overige 9 Groningse gemeenten samen optrekken, vindt de burgemeester.
Wat is ondermijning?
Hoogendoorn: "De criminele onderwereld dringt steeds brutaler door in het gewone leven van de bovenwereld en het is dus zaak zicht en grip te krijgen op ondermijnende criminaliteit. Deze criminaliteit ontwricht onze samenleving en heel concreet ook inwoners en hun levens. Dat zijn stuk voor stuk persoonlijke drama's. Het kan helpen deze ontwrichting te stoppen door een actieve en geïntegreerde aanpak van ondermijning. Het begint bij het verhogen van het bewustzijn in de samenleving wat deze onderhuidse gevaren inhouden. We moeten daarin niet naïef zijn. Het loont in alle opzichten om veel aandacht aan preventie te schenken. Daarnaast is het vooral een kwestie van intensief samenwerken met inwoners, bedrijven, gemeente, politie en justitie om tot het aanpakken, bestrijden en voorkomen van criminaliteit te komen. Minder repressie en meer preventief handelen. Onze inwoners verdienen een goed perspectief. Veiligheid is daarvoor een absolute voorwaarde."