Midden-Groningen wil studenten behouden voor bedrijven (hoe, lees hier)
Een duurzame oplossing om studenten aan de gemeente Midden-Groningen te binden - en 'een braindrain te voorkomen', zoals raadsleden noemden - heeft meer kans van slagen bij een meerjarig traject gericht op de arbeidsmarktontwikkeling en het profileren van Midden-Groningen als een aantrekkelijke werkgemeente. Dit is waar de echte belangen van ondernemers liggen.
Dit is een van de conclusies die het college van de gemeente Midden-Groningen trekken op de vraag hoe ondernemers, studenten en de gemeente kunnen samenwerken aan energievraagstukken in Midden-Groningen.
Energiehub
Begin dit jaar kwamen BBP, Gemeentebelangen en D66 al met het voorstel om een energiehub in Midden-Groningen op te richten. Het college wilde hiervoor best een haalbaarheidsonderzoek naar de oprichting en cofinanciering van een energieclub in Midden-Groningen doen.
Eerste resultaten
De eerste resultaten hiervan zijn bekend. Volgens wethouder Markus Ploeger ziet iedereen het nut van samenwerking tussen ondernemers, studenten en de gemeente in. Niet alleen op het gebied van energie, ook op andere thema's.
Aparte taak
De ondernemers zijn niet georganiseerd en zijn te druk om dit op te pakken en vinden dat de gemeente dit moet doen. Het koppelen van ondernemers en studenten moet gedaan worden door iemand die zowel 'de weg weet in onderwijsland' als 'de taal van ondernemers spreekt'. Het begeleiden van studenten is, aldus het college, een aparte taak, want dat vraagt andere competenties.
Zichtbaarheid
Een andere conclusie is dat lokale ontmoetingen en communicatie (zichtbaarheid) belangrijk zijn. Sommige taken, vooral die met betrekking tot onderwijs, kunnen prima regionaal georganiseerd blijven.
Aantrekkelijkheid
Bedrijven willen, zo verwacht het college, alleen financieel bijdragen als het óók gaat over de aantrekkelijkheid van werken bij bedrijven in Midden-Groningen. "We moeten het dan niet over een hub hebben, maar over hoe we studenten in Midden-Groningen kunnen houden."
Projectmatig
Ploeger c.s. denken dat het haalbaar is om studenten projectmatig en met tijdelijke financiering aan energievraagstukken van ondernemers te laten werken. Bijvoorbeeld door studenten te betrekken bij projecten van Groningen werkt Slim, het energieloket voor bedrijven dat de komende 3 jaar ondernemers (op bedrijventerreinen) in Midden-Groningen helpt verduurzamen.
Eerder bericht (klik op onderstaande link en lees het op 19 januari dit jaar op deze site geplaatste artikel):
Haalbaarheidsonderzoek voor oprichting energiehub Midden-Groningen