

Midden-Groningen werkt wachtlijst beschut werk(ers) weg

De gemeente Midden-Groningen maakt jaarlijks 204.000 euro vrij om 17 inwoners, die op de wachtlijst staan voor een beschutte werkplek, binnen een half jaar een betaalde plek aan te bieden bij het werkbedrijf BWRI (Bedrijf voor Werk, Re-integratie en Inkomen). Deze plekken zijn voor inwoners die alleen in een aangepaste omgeving kunnen werken. De gemeente krijgt hiervoor geld van het rijk.
Maar dat bedrag is niet voldoende om iedereen aan het werk te krijgen.
Participatiewet
Gemeenten hebben op grond van de Participatiewet de taak om mensen met een arbeidsbeperking te helpen bij het vinden van een passende baan. De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat mensen met een arbeidsbeperking meer kans hebben om een passende baan te vinden.
Beschut werk
Voor mensen die extra begeleiding nodig hebben, en hierdoor in een aangepaste omgeving moeten werken, is een werkplek bij een (commercieel) bedrijf vrijwel niet mogelijk. Voor deze mensen is er beschut werk: een betaalde baan in een passende omgeving. Mensen die binnen onze gemeente in aanmerking komen voor beschut werk kunnen aan de slag bij het Werkbedrijf BWRI.
Niet genoeg
De gemeente krijgt hiervoor, zoals hierboven aangegeven, geld van het rijk om betaalde werkplekken te organiseren in een beschermde omgeving. Dit geld is niet genoeg om aan alle inwoners die het nodig hebben een werkplek te bieden. Binnen Midden-Groningen zijn meer mensen die een beschutte werkplek nodig hebben dan dat er plekken zijn.
Wachtlijst
Er is voor mensen ouder dan 23 jaar een wachtlijst van ongeveer 2 jaar. Doordat de gemeenteraad extra geld vrijmaakt, krijgen alle inwoners op de wachtlijst binnen een half jaar een betaalde plek bij het Werkbedrijf BWRI. Dit betekent dat zij volledig kunnen meedoen en hun eigen inkomen kunnen verdienen. De gemeenteraad maakt hiervoor jaarlijks 204.000 euro vrij.
Iedereen
Wethouder Evert Offereins: "Binnen de gemeente willen we dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en dat niemand gedwongen thuis hoeft te zitten. Vanuit de gemeente benutten we samen de kansen om meer mensen aan het werk te krijgen. Als er drempels zijn waarom het nog niet lukt, dan zoeken wij samen naar oplossingen om deze weg te nemen."