

Midden-Groningen moet komende jaren flink bezuinigen

De gemeente Midden-Groningen stevent dit jaar af op een tekort van 6.2 miljoen euro. Dit tekort wordt gedekt vanuit de algemene reserves. Daarna zit er in deze pot nog 6.2 miljoen euro. De gemeente moet (risicoparagraaf) voor 2020 4.9 miljoen euro aan algemene reserve hebben. Voor de komende jaren is het ook geen hosanna in Midden-Groningen en moet deze gemeente flink bezuinigen.
Wethouder financiën Erik Drenth maakte vanmorgen bekend dat zijn gemeente tot 2023 structureel 2 miljoen euro moet bezuinigen om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen.
Tekorten
"In 2020 blijft daarnaast een tekort van 900.000 euro over", aldus Drenth. Dit bedrag wordt ook gedekt uit de algemene reserve. De komende jaren, zo is de verwachting, zijn de tekorten op de gemeente begroting 2.913.000 (2020), 1.381.000 (2021), 1.897.000 (2022) en 99.550 euro. Al met al moet (of heeft dat al deels gedaan) de gemeente in 2020 13 miljoen ombuigen op een begroting van 211 miljoen euro. "Het is een hele uitdaging om dit op een goede manier rond te krijgen."
Externe factoren
"De financiële positie van de gemeente Midden-Groningen is in grote mate bepaald door externe factoren, waar de gemeente niet of nauwelijks invloed op heeft", benadrukt Drenth.
Jeugdzorg en WMO
"Vooral de opgelegde taken en verplichtingen op het gebied van jeugdzorg en Wmo (Wet maatachappelijke ondersteuning/red.) zetten de begroting onder druk."
Pakket
Drenth weet nog niet hoe de gemeente de financiën weer op orde moet zien te krijgen. De organisatie komt met een pakket aan bezuinigingen van 3 miljoen euro. Uiteindelijk moet politiek Midden-Groningen hiervan 2 miljoen euro daadwerkelijk bezuinigen. Drenth verwacht dat de gemeenteraad zich hierover begin volgend jaar mag uitspreken.
Ozb, riool- en afvalstoffenheffing
"De burger merkt hiervan pas iets bij de invulling van de bezuinigingen." Zeker is al wel dat de onroerendezaakbelasting (ozb) - zoals eerder al aangekondigd - met 10 procent stijgt. Daarbovenop komt nog de inflatie. Rioolheffing (190 euro) blijft gelijk en wethouder Peter Verschuren zegt dat de burger zo'n 10 euro meer gaat betalen aan afvalstoffenheffing (wordt 224 euro). "Maar daarvoor bieden we ze wel meer service." Verschuren doelt op de mogelijkheid dat diverse afvalstoffen vaker door de gemeente worden opgehaald.
Gemeenteraad
De begroting 2020 wordt donderdag 7 november besproken in de gemeenteraad.
Investeren
Drenth kwam vanmorgen niet alleen met 'kommer en kwelverhalen'. "We blijven komend jaar investeren in de huisvesting van onze scholen en in Meeden is een aftrap genomen voor een nieuwe multifunctionele accommodatie. In Hoogezand zijn we bezig met een integrale aanpak van het Stadshart. Maar we moeten ook realistisch zijn: de gemeentelijke taken op gebied van jeugdzorg zijn met het beschikbare budget van het rijk niet af te dekken."
Foto: De wethouders Jaap Borg (links), Erik Drenth (rechts) en Peter Verschuren (niet op de foto) presenteerden vanmorgen de begroting 2020 van Midden-Groningen.