

Midden-Groningen komt met nieuwbouwplan voor gemeentewerf BOR

Het college van B en W van Midden-Groningen wil de gemeenteraad eind dit jaar een goed onderbouwd plan voorleggen voor een nieuwe centrale huisvesting van de gemeentewerf van de afdeling BOR (Beheer Openbare Ruimte, groen, civiel en afval inzameling). In de voorjaarsnota 2025 is de aanvraag voor het onderzoeksbudget (315.000 euro) opgenomen voor het uitwerken van scenario's voor deze huisvesting.
De huidige huisvesting van de BOR voldoet niet meer aan de wettelijke normen en aan de eisen voor onder meer Arbo en duurzaamheid.
Waarom wil het college centrale huisvesting voor deze afdeling?
"De huidige huisvesting biedt niet de mogelijkheden om te faciliteren hoe we als gemeente willen werken ten dienste van onze bevolking. Ook zijn de diensten van de BOR verdeeld over vele locaties binnen de gemeente. De BOR is nog grotendeels gehuisvest in de panden, zoals dat voor de gemeentelijke herindeling (1 januari 2018/red.) was. Hierdoor is er veel reistijd nodig om werkzaamheden uit te voeren en diensten te combineren. Vakafdelingen zijn verdeeld over de locaties waardoor de samenwerking op afstand is georganiseerd. Dit maakt de samenwerking en het oppakken van integrale vraagstukken complex en waarbij de korte lijnen ontbreken. De eerste verkennende studies hebben laten zien dat nieuwe centrale huisvesting hierin kan voorzien."
Volgorde
In februari 2017 is besloten om te starten met de uitvoering van het Huisvestingprogramma in de volgorde: Huis van Cultuur en Bestuur (gemeentehuis, bibliotheek en theater Kielzog in Hoogezand), centrale huisvesting van de BWRI (nog bezig met de bouw, kosten ruim 15 miljoen euro) en huisvesting BOR.
Onderzoeksbudget
In de intro staat dat de gemeente 315.000 euro nodig heeft voor een onderzoeksbudget. Waarvoor heeft het college dit bedrag (globaal) nodig? Inhuur projectondersteuning extern, architect, stellers programma van eisen, procedures en diverse bijbehorende onderzoeken (eventuele bestemmingsplanprocedures, flora en fauna en bodemonderzoek) en inzet projectleiding en ondersteuning (onder meer adviseurs financiën, communicatie, ruimtelijke ordening en stedenbouw).
Groenaanbrengpunt
Er is een inventarisatie gedaan van de locaties die de BOR nu gebruikt. Dit zijn niet alleen de locaties van de werf en opslagterreinen, maar ook de milieustraten inclusief het groenaanbrengpunt, wijklocaties en begraafplaatsen. Het college weet al dat het groenaanbrengpunt aan de Vosholen in Sappemeer niet wordt opgenomen in de nieuwe centrale huisvesting gezien de recente investeringen. Ook hier wordt gekeken hoe deze locatie optimaal kan worden ingezet. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tijdelijke opslag van materieel of een afvalbengpunt.