

Midden-Groningen gaat beschermingsbewind niet zelf aanbieden

Midden-Groningen wil de uitgaven aan beschermingsbewind terugdringen. Via de vorig jaar gestarte pilot 'Samenwerking gemeente en beschermingsbewindvoerder' wil ze dit realiseren. De gemeente wil dat onderbewindgestelden sneller worden doorgeleid naar schuldhulpverlening. De samenwerking moet er voor zorgen dat de kosten van beschermingsbewind dalen.
"De eerste effecten zullen naar verwachting in de loop van 2021 zichtbaar worden", schrijft het college aan de gemeenteraad.
Kosten
De kosten aan commerciële bedrijven liepen de afgelopen jaren alleen maar op voor de gemeente: van 905.069 euro in 2017, via 1.028.235 euro in 2018 naar 1.131.166,49 euro vorig jaar.
SP: Schriftelijke vragen
De SP stelde begin vorige maand schriftelijke vragen over dit onderwerp aan het college. Het SP-raadslid Martine Feenstra wilde weten waarom de gemeente Midden-Groningen, zoals 's Hertogenbosch en Groningen ook (gaan) doen, niet het beschermingsbewind naar zich toetrekt. De dienstverlening aan inwoners met financiële problemen moet daarmee beter en goedkoper worden, aldus Feenstra.
Nieuwe instroom
De gemeente doet dit niet omdat, wanneer ze zelf de dienst beschermingsbewind aanbiedt, dit alleen betrekking heeft op nieuwe instroom. "De mensen die reeds onder beschermingsbewind staan worden niet bereikt. In onze gemeente is beschermingsbewind niet aangemerkt als economische activiteit in het algemeen belang. Om dit te realiseren is juridisch gezien erg lastig. De ontwikkelingen op dit gebied blijven we volgen, maar we steken voor nu in op samenwerking."
Doorberekend
Het college schrijft verder dat de integrale kosten altijd doorberekend moeten worden aan de klant. De inwoners hebben altijd, aldus het college, keuzevrijheid om zelf een bewindvoerder te zoeken.
Beschermingsbewindkantoren
De hierboven genoemde pilot is uitgebreid naar de 5 grootste beschermingsbewindkantoren in de gemeente Midden-Groningen. "De Gemeentelijke Kredietbank hoopt de pilot eind dit jaar te kunnen afronden." Die is gericht op samenwerking en grip krijgen op bewindvoering (toeleiding schuldhulpverlening, instroom en uitstroom).
Doelen
De beoogde doelen zijn het zoeken naar de best passende en mist ingrijpende voorziening voor inwoners van de gemeente, schuldenproblematiek zo snel mogelijk oplossen met de juiste dienstverlening en/of begeleiding, garanderen van kwaliteit en invloed hebben op stijgende kosten van bijzondere bijstand.
Wat is beschermingsbewind?
Beschermingsbewind is de situatie waarin een bewindvoerder jouw financiële zaken regelt. Dit gebeurt als iemand vanwege lichamelijke en/of psychische problemen dat (tijdelijk) niet zelf kan, of als er problematische schulden zijn. Klik HIER en lees meer over beschermingsbewind op de website van Kredietbank Nederland.
Eerder bericht: SP Midden-Groningen stelt vragen over beschermingsbewind (1 november 2020)
Foto:Pixabay.com.