

Kwartet meiden van Rutger Kopland School wint Goud Grunn

De leerlingen Mirjam, Milou, Janique en Naomi (foto boven) van Rutger Kopland School in Siddeburen zijn vandaag, met hun maquette over de Groninger wijk van de toekomst, in de prijzen gevallen tijdens Goud Grunn 2019-2020. De jury - bestaande uit Randolf Boersma, Nienke Busscher en Drewes Wildeman - prijst de veelzijdigheid van deze inzending. Er is volgens haar aan van alles gedacht.

Voorzieningen (moestuinen, parkeerplaatsen), bevingsbestendig bouwen, het opwekken van stroom, duurzaamheid, recreatie en het verkopen van de lokale producten in de supermarkt. Kortom, goed doordacht en netjes uitgewerkt en gepresenteerd. Het leverde het kwartet 250 euro en 4 gouden medailles op.
Theda Mansholt College
Op het Theda Mansholt College in Delfzijl wonnen Marleys en Rosalie (foto onder) de juryprijs. Dat is een cheque van 250 euro en 2 gouden medailles.
Ouderenzorg
De vak- en jongerenjury vonden het project Ouderenzorg, bestaande uit een hulphorloge en website het beste. Het hulphorloge wordt aan een hulpbehoevende en verzorger of familielid verstrekt en zo kunnen ze gemakkelijk met elkaar contact houden en eventueel noodhulp inschakelen.
Bewust
"Goed idee, mooie presentatie en goed dat er bewust gekozen is voor het gebruik van gerecycled materiaal waardoor ook de kosten van het horloge lager zijn", zo luidde het oordeel van de jury.
Gekoppelde prijsvraag
Dit schooljaar deden zo’n 170 leerlingen mee aan Goud Grunn en de daaraan gekoppelde prijsvraag (met de centrale vraag: Hoe wil ik dat mijn dorp of stad eruitziet over 10 tot 20 jaar.) Er was gerekend op 500 deelnemers.
Aletta Jacobs College
Maar vanwege de coronapandemie werden veel activiteiten geannuleerd. Daardoor konden leerlingen van Aletta Jacobs College in Hoogezand, Dollard College in Woldendorp en Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam niet meedoen.
EPI-kenniscentrum
EPI-kenniscentrum coördineert voor voortgezet onderwijs scholen in de provincie Groningen het (gratis) project Goud Grunn. Dat startte in 2007. Ook Vereniging Groninger Dorpen, BuildinG en Fieldlab Practice doen daarin mee. De organisatie wil jongeren in het aardbevingsgebied betrekken bij en bewust maken van ontwikkelingen in hun regio.
(Gast)lessen
De scholieren krijgen (gast)lessen over de Groninger aardbevingen en alles wat daarmee samenhangt: ondergrond, techniek, achtergrond gaswinning, schade, bevingsbestendiger, levensloopbestendig en energieneutraal bouwen en wonen, de versterkingsopgave, de sociale impact en ze gaan op excursie.
CO2 besparende brug
De leerlingen kwamen met van alles aanzetten: een CO2 besparende brug, een quiz waarbij je je bewust wordt van wat Groningen allemaal te bieden heeft, een zorgrobot, maquettes met aardbevingsbestendige en duurzame woningen en zelfs een verplaatsbaar Tiny House.