

Kerken in Groningen - ook in Slochteren en Hellum - versterkt

De afgelopen maanden zijn bij 12 Groninger kerken versterkingsmaatregelen uitgevoerd. Wat waren de werkzaamheden? Het vervangen en bijplaatsen van muurankers, vastzetten van orgels, verankeren van dakruiters en het verwijderen van schoorstenen. In enkele gevallen kozen eigenaren ervoor om eigen plannen mee te nemen in de versterking, zeg maar koppelkansen.
Zo werd bij de Walfriduskerk in Hellum, vanwege de veiligheid, een schoorsteen verwijderd. Het kerkbestuur besloot om zelf de isolatie van de zoldervloer te financieren.
Samenwerking
Bij de versterking van de kerken zocht NCG (Nationaal Coördinator Groningen) waar mogelijk de samenwerking met het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) om schadeherstel en versterking zoveel mogelijk samen op te pakken.
Calvi-methode
Het NCG onderzocht in 2017 met een destijds alternatieve beoordelingsmethode, de Calvi-methode, 52 kerken in de kern van het aardbevingsgebied. Hiervan moesten 35 worden versterkt. Het afgelopen jaar zijn daarvan 12 versterkt.
Gewelven
In de eerste helft van het komend jaar volgen nog 7 kerken. Daarna volgt nog de versterking van 16 kerken met gewelven.
Erfgoedprogramma
De versterking van kerken in Groningen is onderdeel van het erfgoedprogramma. Dit programma is gericht op het behouden van het unieke Groningse erfgoed. Nationaal Coördinator Groningen wil het karakter van Groningen behouden.
Welke kerken zijn versterkt?
Dat zijn de kerken in Opwierde en Wittewierum, Middelstum (Doopsgezinde kerk en Hoeksteenkerk), Uithuizen (Doopsgezinde kerk), Kantens (Antoniuskerk), Slochteren (Slochterkerk) en de hervormde kerken in Tjamsweer, Losdorp, Lellens, Hellum en Eenum).
Foto: De hervormde kerk in Eenum. Foto: Jeroen van Kooten.