

In Midden-Groningen liggen na vrijdagmiddag 216 struikelstenen

Burgemeester Erica van Lente en kinderburgemeester Mara Staal van Midden-Groningen en leerlingen van groep 7 en 8 van de christelijke basisscholen De Regenboog en Het Galjoen uit Hoogezand leggen vrijdagmiddag 15 struikelstenen (Stolpersteine) in Hoogezand. Dit zijn de laatste van de in totaal 171 struikelstenen die de afgelopen jaren in Midden-Groningen zijn gelegd.
In de gemeente liggen straks 216 struikelstenen.
Joodse inwoners
De struikelstenen zijn gelegd ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners die binnen de huidige gemeente Midden-Groningen woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord in vernietigingskampen in Oost-Europa.
Herdenkingsbijeenkomst
Voorafgaand aan de onthulling is er om 2 uur een herdenkingsbijeenkomst in het Nationaal Bus Museum in Hoogezand.
Toespraken
De ontvangst is vanaf half 2 met koffie of thee en muziek door violist Jan Kees Schelvis. De bijeenkomst begint een half uur later. Voorzitter Koos van der Span van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen neemt de opening voor zijn rekening. Toespraken zijn er van Rob Vleesblok (bestuurslid Ned.-Israëlitische Gemeente Groningen), Geert Volders (directeur Folkingestraat Synagoge Groningen), Jan Helmers (lokaal deskundige) en Erica van Lente. Zanger Jan Henk de Groot brengt tussen de toespraken door een aantal liederen ten gehore.
Nutssteaat
De 15 struikelstenen worden gelegd voor de Burgemeester Bartelsstraat 2 (2 stenen), Rembrandtlaan 196 (2), Zuiderlaan 19 (2), Meidoornstraat 11 (5) en Nutsstraat 12 (4).
Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen
Na deze onthulling liggen 216 struikelstenen in de gemeente. Deze liggen in Scharmer, Woudbloem, Froombosch, Muntendam, Noordbroek, Zuidbroek, Foxhol, Hellum, Sappemeer, Foxham, Martenshoek en Hoogezand. De stenen in Muntendam werden eerder gelegd door Stichting Archief Muntendam, die in Noordbroek en Zuidbroek werden eerder gelegd door de Historische Kring Menterwolde. Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen (SHMG) bestaat nu 5 jaar en heeft als doel om Joodse slachtoffers van het naziregime die zijn vermoord bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken. De vrijwilligers van de stichting doen vooraf alle onderzoeken in de archieven, al het andere benodigde voorwerk en regelen het plaatsen en onthullen van de Stolpersteine.