

Herijking gemeentefonds 'kost' Midden-Groningen ruim 7 miljoen euro

"Dit kan gewoon niet", zegt wethouder Erik Drenth van financiën van Midden-Groningen over de plannen voor herijking van het gemeentefonds. Zijn gemeente krijgt daarin 120 euro per inwoner - zo'n 61.000 inwoners, totaal 7,32 miljoen euro - minder. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakten de plannen deze week bekend.
Midden-Groningen kan - als de plannen worden uitgevoerd - best wel eens onder financieel toezicht komen te staan of een artikel 12-gemeente worden.
Stomverbaasd
De gemeenten in de provincie Groningen zijn zeer ongelukkig met en stomverbaasd over deze plannen. Bert Nederveen, wethouder van Westerkwartier en woordvoerder namens de Groninger gemeenten: "De herijking is bedoeld om de uitkering aan gemeenten eerlijker te laten plaatsvinden, het kan dan toch niet zo zijn dat onze gemeenten zo fors worden gekort."
Gemeente Groningen
Alleen de gemeente Groningen komt er - met 40 euro extra per inwoner - goed van af. De overige 9 gemeenten in de provincie gaan er (fors) op achteruit. Dat varieert van 30 euro per inwoner per jaar in Westerwolde tot 130 euro in Oldambt.
Goede hoop
Drenth: "We zijn nog in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken. We hebben goede hoop dat we deze omvang kunnen afwenden. En dat er een compensatieregeling komt." Gemeenten met sociaaleconomische problemen worden in deze plannen het hardst getrokken.
Operatiekamer
Is het nog wel leuk om wethouder financiën te zijn? Voor Drenth wel. Het blijft volgens hem een enorme uitdaging. Hij vergelijkt het wel eens met het werk van een chirurg in een operatiekamer. Die vindt het niet leuk dat er mensen ziek zijn, maar de uitdaging is dan toch altijd om er het beste van te maken voor de patiënt.
Raad van Openbaar Bestuur
Bij de herijking van het gemeentefonds is gekeken of de uitkeringen aan gemeenten nog wel aansluiten bij de kosten die gemeenten maken. Het is de verwachting dat de nieuwe bedragen vanaf 2023 worden gehanteerd. De uitkomsten worden eerst nog voorgelegd aan de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en daarna aan de VNG.
Lippen
In alle getroffen gemeenten in Groningen staan de financiën al sterk onder druk en is al fors bezuinigd en zijn belastingen verhoogd. Bij een aantal gemeenten staat het water tot aan de lippen. Stadskanaal heeft al een niet sluitende begroting ingeleverd. Nog meer druk is voor vrijwel alle getroffen gemeenten te veel en leidt tot draconische maatregelen of nog meer niet sluitende begrotingen.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over het gemeentefonds.