

Gemeenteraden sturen brandbrief naar Tweede Kamer over UMCG

9 Groninger gemeenteraden roepen in een brandbrief de Tweede Kamer op om de voorgenomen sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie van het UMCG in Groningen terug te draaien. Dat deden de provincies Groningen en Friesland en de raad van Groningen ook al. Het verdwijnen van deze afdeling betekent volgens de gemeenten een desastreuze verschraling van de zorg in Noord-Nederland.
Ze vinden het besluit dan ook volstrekt onacceptabel.
Complexe hartproblemen
"Met het verdwijnen van de kinder- en complexe hartchirurgie verdwijnt niet alleen essentiële hartzorg uit het Noorden, het slaat ook een gat in de multidisciplinaire zorgverlening van het ziekenhuis. De kinderhartchirurgen die nu werkzaam zijn in het UMCG hebben ook een onmisbare functie bij andere processen in het ziekenhuis. Als een kind een ernstige longaandoening heeft of een ernstige bloedvergiftiging dan moet een hart-longmachine worden aangesloten. Dat kan alleen een hartchirurg doen. Ook is het niet meer mogelijk om longtransplantaties bij kinderen uit te voeren als deze chirurgen verdwijnen. Complexe hartproblemen voor kinderen vergen naast chirurgie ook een kwalitatief hoogstaande IC-omgeving. De beschikbaarheid van voldoende opgeleid personeel op algemene ic’s is al een grote opgave gebleken tijdens de coronacrisis. De kans dat de netto beschikbaarheid zal afnemen is groot, personeel uit Groningen zal grotendeels niet beschikbaar komen op de andere locaties. Met het verwijderen van deze afdeling wordt er ook een gat geslagen in een enorme kennisopbouw en decennialange investering in kwaliteitszorg in het Noorden."
Lange reistijd
"Voor ouders van kinderen die een operatie moeten ondergaan is de lange reistijd een enorme belasting boven op de zorgen die zij al hebben.Van deze ouders kan en mag men toch niet verwachten dat zij tijdens een na-traject of eventuele complicaties, wekenlang honderden kilometers tussen huis en ziekenhuis moeten pendelen om hun kind te ondersteunen en bij te staan? Juist voor deze mensen is spreiding van essentiële en topklinische zorg van belang, het sluiten van de afdeling doet afbreuk aan deze spreiding en daarmee aan de kwaliteit van de zorg in Noord-Nederland."
Doelgroep
"De bereikbaarheid van essentiële zorg voor de doelgroep hartpatiënten in het noorden komt ernstig in gevaar. Essentiële zorg moet bereikbaar zijn voor iedereen in ons land. Met deze beslissing is essentiële zorg voor hartpatiënten uit het noorden onvoldoende bereikbaar."
Eneregieniveau
"Volwassenen met een complexe hartaandoening beschikken vaak over een ernstig verminderd energieniveau. Zij kampen met aanzienlijke beperkingen waardoor het voor velen van hen niet haalbaar is om een zorgtraject te ondergaan dat op uren afstand ligt van hun thuis. Veelal blijft hetvoor deze doelgroep niet enkel bij één operatie. Reizen per auto of trein is voor hen in veel gevallen niet langer dan een uur aaneengesloten mogelijk.
Meer vlieguren
"Een van uw argumenten om de zorg meer te centreren is het feit dat die concentratie zal leiden tot het maken van 'meer vlieguren' voor de chirurgen. Maar het UMCG werkt dankzij de inzet van deskundige medewerkers al jarenlang op het hoogste kwaliteitsniveau. Daar komt bij dat in het rapport 'zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking' drie scenario's zijn uitgewerkt om de zorg van heel Nederland te waarborgen. In dit, door uw ministerie aangevraagde rapport is uitgegaan van toegankelijke en bereikbare zorg voor inwoners van heel Nederland. Het verrast ons dat in het uiteindelijke besluit niets met deze uitgangspunten is gedaan."
Dit schrijft Mieke Bouwman, raadsgriffier van Midden-Groningen, namens de 9 gemeenten.