

Gemeente verbetert veiligheid in focuswijken, ook in Muntendam

De gemeente Midden-Groningen heeft te maken met een forse toename van criminaliteit (in 2017 1.760 gevallen, in 2021 2.300) en overlast (in 2017: 1.100, in 2021: 1.800). Het veiligheidsbeeld laat zien dat de buurten Spoorstraat-Kieldiep en Gorecht-West in Hoogezand op het gebied van veiligheid het meest kwetsbaar lijken te zijn. De gemeente gaat als eerste in deze 2 'focuswijken' aan de slag.
Daarna komt Muntendam aan de beurt. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn kon vanmiddag niet aangeven waar dat precies gebeurt.
Veiligheid en leefbaarheid
Met het vaststellen van de focuswijken door het college begint het project aan de tweede fase. Het doel van deze fase is om de veiligheid en leefbaarheid van de focuswijken structureel te verbeteren met een gerichte, passende en krachtige aanpak. De versterking van de leefbaarheid van de wijken en dorpen is daarbij belangrijk.
Veiligheidsregisseur
Met het aantrekken van de veiligheidsregisseur en het aanwijzen van de eerste 2 focuswijken start de wijkgerichte aanpak. Het doel is om samen met bewoners maatwerk in deze buurten op te zetten om samen de leefbaarheid en daarmee de veiligheid te verbeteren.
Oplossen
De aanpak zet in op concrete en zichtbare activiteiten in de wijk. Zo gaan bijvoorbeeld verschillende organisaties die in de wijk actief zijn intensiever overleggen over praktijksituaties. Deze zogenoemde casustafels moeten ingewikkelde problemen op een praktische en slagvaardige manier gaan oplossen. Inmiddels is de eerste casustafel in Spoorstraat-Kieldiep en Gorecht-West al geweest.
Stratenaanpak
Andere voorbeelden in de wijkaanpak zijn een bewustwordingscampagne veiligheid, een zogenoemde stratenaanpak, het project straatetiquette en wijkschouwen.
NPG-project
Deze aanpak van de focuswijken (aantal is onbekend) maakt deel uit van het NPG-project 'Verbeteren Veiligheid Midden-Groningen'. Het onderzoeksbureau Pro Facto deed in opdracht van de gemeente onderzoek naar het veiligheidsbeeld in Midden-Groningen.
Looptijd 10 jaar
Dit project heeft een looptijd van 10 jaar en bestaat uit 2 fasen. De eerste fase ging in oktober vorig jaar van start. In deze fase moest extern onderzoek een scherp beeld opleveren van de onveiligheid en ernstige vormen van overlast en criminaliteit. Op basis van dit onderzoek heeft het college nu de focuswijken vastgesteld.
Veiligheidsbeeld
Pro Facto deed in de eerste fase van het project onderzoek naar het veiligheidsbeeld in Midden-Groningen. Dit beeld vormde Pro Facto vooral op grond van cijfers uit interne gemeentelijke registraties en registraties van externe organisaties. Deze registraties zijn aangevuld met inhoudelijke informatie uit interviews met gemeentemedewerkers, partners in de veiligheidsketen (denk aan politie en justitie), het sociale domein van de gemeente, ondernemers, buurtorganisaties en inwoners.
Goede zaak
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: "Het is een goede zaak dat na een periode van grondig onderzoek naar de veiligheidssituatie in Midden-Groningen er nu concrete activiteiten starten om de veiligheid en de leefbaarheid te verbeteren, te beginnen in Spoorstraat-Kieldiep en Gorecht-West. In Iedere wijk (of dorp) met overwegende problematiek van overlast, onveiligheid en criminaliteit, kunnen we daaraan komende 10 jaar met inzet van de veiligheidsregisseur op maat aandacht gaan geven."
Later
Hoogendoorn zegt dat kan niet allemaal tegelijk kan. "Andere wijken of dorpen komen later aan de orde. Natuurlijk profiteren we daarbij van de methode en de ervaringen die we nu opdoen bij de eerste focuswijken. Het accent van de aanpak kan dan misschien verschillen, maar de overeenkomst is dat we met de bewoners de veiligheid in hun wijk of dorp een grote impuls gaan geven. Ik nodig inwoners van harte uit hun aandeel hierin te leveren."