

Extra vergoeding voor medewerkers PostNL in Kolham

De gemeente Midden-Groningen heeft een schikking getekend met vakbond FNV in de langlopende discussie over de re-integratietrajecten bij PostNL in Kolham. Er komt een compensatieregeling van 64 euro per 4 weken voor de medewerkers - zowel ochtend- als avondploeg - die vanaf medio 2015 in een re-integratietraject bij PostNL werkten. Plus een vergoeding voor de FNV van 30.000 euro.
Totaal komt dit neer op circa 150.000 euro. De strijd tussen de gemeente en de FNV gaat over de trajecten die langdurig werkzoekenden via de gemeente aangeboden kregen om in een tijdelijke baan bij PostNL hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Impasse
In mei raakten de gesprekken over een schikking in een impasse: de FNV wilde van de gemeente de erkenning dat de trajecten niet deugden en kwam met een loonvordering die op enig moment gesteld werd op ongeveer 500.000 euro.
Dagvaarding
Kort daarop heeft de FNV een dagvaarding uitgebracht waarin gevraagd werd de gemeente te veroordelen tot het betalen van een loonvordering van 163.000 euro, loonbetaling over de 3 maanden waarin de deelnemers aan het re-integratietraject met behoud van uitkering gewerkt hebben, en een vergoeding aan de FNV van 100.000 euro.
Werktrajecten
De FNV heeft zijn dagvaarding vooral gebaseerd op het rapport van de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van januari 2018 met als conclusie dat er bij de werktrajecten geen sprake is van 'contracting' en dat dus de cao van PostNL toegepast had moeten worden, en niet de uitzend-cao.
Plezier
"Midden-Groningen staat volledig achter de wijze waarop de re-integratietrajecten zijn uitgevoerd: voor tientallen langdurig werkloze inwoners was het de opstap naar een reguliere baan die ze anders niet gevonden zouden hebben. Het is van veel deelnemers bekend dat ze met veel plezier bij PostNL hebben gewerkt en dat ze er hun werknemersvaardigheden fors konden uitbreiden, mede door de intensieve begeleiding en de ruime opleidingsmogelijkheden. Er is door de gemeente nooit gezocht naar een goedkopere cao of naar andere constructies om op loonkosten te kunnen besparen: de mensen in de avondploeg hebben zelfs meer loon ontvangen dat waar ze recht op hebben volgens de cao van PostNL", aldus een gemeentewoordvoerder.
Archieffoto: Dennis Venema.