

Bureau Halt 'ontvangt' 177 jongeren uit Midden-Groningen

In de periode 2019 - 2021 zijn 177 jongeren uit Midden-Groningen aangemeld voor Bureau Halt vanwege overlast en criminaliteit. Meestal gebeurde dat vanwege schoolverzuim (18 keer), diefstal (15), vermogensdelict en mishandeling (allebei 10). De meeste doorverwezen jongeren wonen in Hoogezand. Veel doorverwezen jongeren gingen (of gaan) naar het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand.
Landelijk gezien is het aantal doorverwijzingen naar Halt afgenomen, terwijl dit aantal in Midden-Groningen gelijk is gebleven.
Wat is Bureau Halt?
Halt richt zich al ruim 40 jaar op het voorkomen en bestraffen van jeugdcriminaliteit. Vanuit de overtuiging dat jongeren een tweede kans verdienen. Onder jeugdcriminaliteit verstaan wij: gedrag van jongeren van 12 tot 23 jaar waarmee bepaalde - in wetten vastgelegde - normen worden overtreden en waarop een straf staat. Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt. De jongere krijgt letterlijk een tweede kans. Zo’n 15.000 jongeren per jaar krijgen een Halt-interventie opgelegd.
Hiernaast zijn er ook nog veel jongeren die door de school, de sportvereniging of de gemeente worden doorverwezen na het vertonen van grensoverschrijdend gedrag. De jongeren worden doorgestuurd naar Halt voor een van de preventieve Halt-interventies. Naast deze individuele interventies geeft Halt ook voorlichtingen op scholen, sportverenigingen of in de wijk. En doen we samen met partners mee aan een projectmatige of wijkgebonden aanpak die is gericht op een veilige samenleving. Hierdoor zijn medewerkers van Halt goed op de hoogte van wat er speelt onder jongeren en wat de nieuwste trends zijn. (Bron: www.halt.nl).