

Alle 10 gemeenten in provincie Groningen zijn financieel gezond

De 10 gemeenten in de provincie Groningen zijn (op dit moment) financieel gezond. Ze hebben allemaal een structureel sluitende begroting voor 2023 gepresenteerd. Daarom vallen ze volgend jaar onder repressief toezicht van de provincie. Dit is de lichtste vorm van financieel toezicht. Het college van Gedeputeerde Staten (GS), wettelijk toezichthouder op de financiën van de gemeenten, kan hiermee volstaan.
Dat doet GS nu voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Blij
Gedeputeerde financiën IJzebrand Rijzebol is blij. "Dat is goed nieuws. Alle gemeenten in Groningen zijn erin geslaagd om in lastige tijden de zaken goed op orde te houden."
Sluitende begrotingen
De gemeenten beschikken, niet alleen volgend jaar, maar tot en met 2025 over sluitende, positieve begrotingen.
2026
Vanaf 2026 komt daar, zoals het nu lijkt, verandering in. De Nederlandse gemeenten spreken zelf van het 'ravijnjaar', omdat het Rijk dan een ander financieringssysteem wil hanteren dat nadelig dreigt uit te vallen.
Midden-Groningen
Midden-Groningen verwacht voor dit jaar een overschot van ruim 6.5 miljoen euro. In 2023 is dat 743.000 euro, in 2024 1.809.000 euro en in 2025 2.814.000 euro. In 2026 wordt een tekort verwacht van 5.5 miljoen euro.
Repressief toezicht
Repressief financieel toezicht is de standaard. Gedeputeerde Staten besluiten tot repressief toezicht als de meerjarenbegroting van een gemeente naar hun oordeel structureel en reëel is. Gemeenten die vallen onder repressief toezicht, kunnen begrotingswijzigingen doorvoeren zonder dat ze voorafgaand goedkeuring van GS nodig hebben.