

Aantal meldingen discriminatie Midden-Groningen neemt toe

Bij Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG) zijn vorig jaar 19 meldingen binnengekomen uit Midden-Groningen. Vanuit deze gemeente kreeg de politie ook 18 meldingen. Dat zijn in beide gevallen meer dan in 2018. In dat jaar noteerde zowel DMG als politie 12 klachten. DMG kreeg in 2019 uit de hele provincie 227 klachten binnen. Ook behandelde dit meldpunt 48 informatie- en adviesverzoeken uit de provincie.
In 22 gevallen is er een uitgebreid bemiddelingstraject gestart. In 42 gevallen heeft DMG een klager bijgestaan in een procedure.
Herkomst en huidskleur
De meeste klachten in Noord-Nederland hebben betrekking op herkomst en huidskleur, gevolgd door niet-wettelijke gronden. Denk aan sociale status, opleidingsniveau of overige uiterlijke kernmerken, zoals tatoeages.
Godsdienst
In Midden-Groningen hadden de 19 meldingen vooral betrekking op herkomst of huidskleur (11) en godsdienst (4).
Politie
De meldingen bij de politie gingen vooral over herkomst of huidskleur (5), antisemitisme (5) en seksuele gerichtheid (5).
Totaal 37 meldingen
In totaal noteerden DMG en politie in Midden-Groningen 37 meldingen. Dat zijn er meer dan in 2018 (24 meldingen) en 2017 (20) en vergelijkbaar met 2016 (38).
Verklaren
Het meldpunt kan voor het noorden geen specifieke redenen aangeven die de toename verklaren. Mogelijk is de kennis over DMG en/of de meldingsbereidheid toegenomen.
Arbeidsgerelateerde discriminatie
De gemeente Midden-Groningen gaat met DMG in gesprek over arbeidsgerelateerde discriminatie. Omdat dit veel voorkomt in deze gemeente.
Overzicht meldingen aan DMG van de gemeenten:
Groningen 164, Midden-Groningen 19, Delfzijl 10, Het Hogeland 9, Oldambt 8, Westerwolde 6, Pekela, Stadskanaal en Veendam allen 3, Appingedam en Loppersum 1. (Westerkwartier ontbreekt in het rijtje).