

Wormgoor beschrijft historie Groningse scheepsbouw in boek

Turfschuiten en kustvaarders. Dit is de titel van het boek van Ingrid Wormgoor uit Sappemeer, dat morgenvroeg wordt gepresenteerd in het Grand Café van Het Kielzog in Hoogezand. Het 272 pagina's tellend boekwerk beschrijft de geschiedenis van de Groningse scheepsbouw, waarin bloei en crisis elkaar afwisselden en laat zien hoe de scheepsbouwers zich aanpasten aan de veranderende omstandigheden.
Het boek wordt morgenvroeg aangeboden aan burgemeester Peter de Jonge en wethouder Oetra Gopal, portefeuillehouder Cultuur en Erfgoed van Hoogezand-Sappemeer.
Stimulans
In het boek is onder meer aandacht voor de broeders van het schuitenmakersgilde in de stad Groningen. Die kregen in de 17e eeuw een enorme stimulans toen de vervening van de Veenkoloniën van start ging. De vraag naar turfschuiten was zo groot dat ze daar bij lange na niet aan konden voldoen. Het duurde daarom niet lang voordat in de nieuw ontgonnen veengebieden tal van werven en werfjes werden opgericht.
Smal en ondiep
Dat was het begin van een bloeiende bedrijfstak die tot op de dag van vandaag voort bestaat. Eerst werden vooral turfschuiten gebouwd. Het duurde niet lang voordat de Groninger schippers hun waren verder wilden wegbrengen en om grotere, zeewaardige schepen vroegen. De omvang van die schepen zorgde voor problemen, omdat de kanalen smal en ondiep waren. De aanleg van het Eemskanaal bracht uitkomst, maar kon niet verhinderen dat de scheepsbouw langzaam haar belang verloor.
Bloei en crisis
'Turfschuiten en kustvaarders' laat zien hoe bloei en crisis elkaar afwisselden en hoe de Groninger scheepsbouwers zich elke keer opnieuw aanpasten aan de veranderende omstandigheden. De scheepsbouw is ook tegenwoordig, ondanks alle achteruitgang, nog steeds van belang voor de provincie en vooral voor Hoogezand en omgeving. Daarbij mogen ook de vele toeleveringsbedrijven niet vergeten worden.
'Turfschuiten en kustvaarders' is verkrijgbaar via de boekhandel en via internet. 272 bladzijden, paperback, geïllustreerd, ISBN 978-90-8704-621-7. Kosten: € 25,00.