

Hoogendoorn: Handel in en gebruik drugs vormen bedreiging voor jeugd

Midden-Groningen wil, met Sociaal Domein en regionale partners, een gezamenlijk aanpak om drugsgebruik onder jongeren te voorkomen onderzoeken. "Het doel hiervan is om te zorgen dat alle jongeren in de gemeente opgroeien in een kansrijke omgeving, waar aandacht is voor welbevinden en waar middelengebruik en de daarmee samenhangende drugscriminaliteit zo veel mogelijk wordt teruggedrongen."
Dit schrijft burgemeester Adriaan Hoogendoorn in een raadsbrief.
Bedreiging
"De handel in en het gebruik van drugs vormen een bedreiging voor de jeugd. Het heeft een aantrekkende werking op jongeren. Jongeren in kwetsbare omstandigheden komen hiermee in aanraking en ze komen vaak niet meer uit de verslaving en het criminele milieu."
Integraal veiligheidsbeleid
De gemeenteraad heeft vorig jaar het 'Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Midden-Groningen 2021-2024' vastgesteld.
Drugscriminaliteit
In een te ontwikkelen integrale aanpak ligt het accent op drugscriminaliteit, vastgoedfraude en -misbruik, witwassen en mensenhandel en uitbuiting. Dat vraagt, aldus de burgemeester, onder meer om het ontwikkelen en effectief toepassen van BIBOB-beleid, drugs- en coffeeshopbeleid en beleid op mensenhandel. Bij het drugs- en coffeeshopbeleid is de aandacht voor jeugd en preventie van belang.
Coffeeshops
In Midden-Groningen worden de coffeeshops The Happy Family en coffeeshop A-7, allebei gevestigd in Hoogezand, gedoogd. "Deze coffeeshops moeten, naast de landelijke voorwaarden, voldoen aan de strikte gedoogvoorwaarden en zij vragen daarvoor elk jaar een gedoogverklaring aan. Er wordt door de gemeentelijke toezichthouders en de politie toegezien op naleving van de wet- en regelgeving."
Last onder bestuursdwang
Hoogendoorn mag, op grond van de Opiumwet (artikel 13b), woningen en panden voor een bepaalde periode sluiten - last onder bestuursdwang opleggen - wanneer daar drugs wordt aangetroffen welke in beginsel bedoeld zijn voor de verkoop, aflevering of verstrekking. "De last onder bestuursdwang is een herstelsanctie. Een herstelsanctie is géén boete, maar is een maatregel die is gericht op het beëindigen van een overtreding en het herstellen van de openbare orde en veiligheid."