

Raad M-Groningen past zonneparkbeleid aan, maar hoe zit dit juridisch?

Midden-Groningen moet medewerking aan realisatie van nog te vergunnen zonneparken opschorten wanneer partijen op andere locaties nog niet hebben voldaan aan de redelijke eisen van landschappelijke inpassing. Dit verzoek komt van de gemeenteraad (GroenLinks en Lijst Jan Hulzebos stemden tegen) via een gisteren tijdens de raadsvergadering aangenomen motie.
Deze motie - 'Zonneparken landschappelijk inpassen'- werd ingediend door ChristenUnie, SP, VVD, Gemeentebelangen en BBP.
Juridisch
Wethouder Jur Mellies raadde de indieners aan bovenstaande verzoek uit de motie te halen. Omdat hij niet weet hoe dit juridisch zit. Kan de gemeente dit zomaar doen?
Handhaving
In de motie wordt het college ook verzocht bij de ontwikkelaars aan te dringen op ruimtelijke inpassing van de zonneparken en dat de gemeente na een redelijke termijn overgaat tot handhaving en bestuursdwang.
Aanzienlijk aandeel
De gemeente Midden-Groningen levert, aldus de indieners van de motie, een aanzienlijk aandeel in de Regionale Energie Strategie (RES) voor het opwekken van duurzame energie. "Een groot deel van deze energie wordt opgewekt door grootschalige zonneparken. De gemeente stelt in haar gewijzigde zonneparkenbeleid dat naast lokaal eigenaarschap en draagvlak ook ruimtelijke inpassing voorwaarden zijn."
Geconstateerd
De 5 fracties die met deze motie kwamen hebben geconstateerd dat bij gerealiseerde zonneparken de ruimtelijke inpassing uitblijft; de gemeente door het verbeteren van de opbrengst in terawattuur (TWh) nagenoeg aan haar RESbod heeft voldaan; de gerealiseerde opbrengst leidend is en niet het aantal hectaren zonnepanelen. En van de nog te vergunnen parken van de gemeenteraad een verklaring van geen bedenking wordt gevraagd. Deze wordt door de gemeenteraad getoetst aan ruimtelijke principes.