

Onderzoek naar verbeteren kleinschalige woningbouwinitiatieven

Het college van Midden-Groningen gaat onderzoeken welke factoren bijdragen aan het succes van CPO-initiatieven en kleinschalige woningbouw in gemeenten zoals Veendam. Dit wordt vertaald naar een concreet plan van aanpak voor Midden-Groningen, gericht op het versnellen van procedures, verlagen van drempels en versterken van uitvoering. Dit plan wordt na de zomer voorgelegd aan de raad.
Deze opdracht heeft het college van burgemeester en wethouders donderdag, tijdens de behandeling van de voorjaarsnota, gekregen van de voltallige raad. Dat gebeurde via de motie 'Versnellen van woningbouwprocedures en versterken uitvoeringskracht'. Die werd ingediend door de fracties van VVD, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en D66.
Vastlopen
Die kwam met deze motie op de proppen omdat de woningbouwopgave in Midden-Groningen groot is en in alle kernen behoefte bestaat aan betaalbare, passende woningen. Ook stelden ze vast dat kleinschalige woningbouwinitiatieven en CPO-projecten in Midden-Groningen regelmatig vastlopen in langdurige en complexe procedures. De indieners keken ook naar buurgemeente Veendam waar dergelijke initiatieven wél voortvarend worden opgepakt. Bovendien ervaren initiatiefnemers, ontwikkelaars en inwoners knelpunten in vergunningverlening en planvorming.
Ja mits in plaats van nee, tenzij
De gemeentelijke ambitie om te bouwen vraagt volgens de 4 fracties om heldere kaders, praktische ondersteuning en een houding van ja, mits in plaats van nee, tenzij.
Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)?
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) geeft particulieren het heft in handen om samen met anderen een uniek woonproject te realiseren. Om te zorgen dat alle persoonlijke wensen van de leden goed op elkaar zijn afgestemd en besluiten worden genomen op een manier die maakt dat de bewoners van het project daarna jaren met plezier naast elkaar kunnen wonen, is onafhankelijke, deskundige begeleiding vaak onmisbaar. (Bron: Mooi Thuis).