

Bankhelpdeskfraude lukt niet in Muntendam, maar wel in Eext

Menterwolde.info plaatste gisteren het bericht van de bejaarde vrouw uit Muntendam die het slachtoffer leek te worden van bankhelpdeskfraude. Gelukkig vertrouwde ze het telefoontje niet (zie Meer lezen?) en belde ze haar dochter. Diens zoon haastte zich naar het huis van zijn grootmoeder en wist de 'bankmedewerker' een dreun te verkopen. De oplichter vluchtte en giong er vandoor.
Een mevrouw uit Eext werd in september opgelicht voor duizenden euro's. De politie hield in deze zaak gisteren 3 verdachten aan: 2 mannen uit Groningen (20 en 18) en een 17-jarige dame uit Zuidhorn.
Meer
De 3 hebben mogelijk ook in Rolde en Assen op sluwe wijze geld afhandig gemaakt. Er wordt onderzocht of deze personen ook betrokken waren bij andere aangiftes in de omgeving.
Systemen installeren
Het slachtoffer in Eext is alleen thuis wanneer er wordt gebeld. Er is een probleem met haar rekening en ze moet zo snel mogelijk enkele systemen installeren op haar laptop. De mannen weten het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. De vrouw doet wat haar wordt gevraagd. Daardoor krijgen de daders toegang tot de bankgegevens op haar laptop. Hier maken ze dankbaar gebruik van door de limieten voor transacties te verhogen. Vervolgens komt een van de zogenaamde 'bankmedewerkers' haar pinpas ophalen en kan ze in een beveiligde lijn haar pincode inspreken. Terwijl er verschillende aankopen met haar pinpas worden gedaan, blijft ze aan de lijn met een van de daders. Hierdoor heeft ze geen idee wat zich afspeelt op haar bankrekening.
Direct actie
Zodra de vrouw ontdekte dat iets niet klopte, ondernam ze direct actie. Ze nam contact op met de politie om aangifte te doen. Uit politieonderzoek komen uiteindelijk de bovengenoemde 3 verdachten naar voren.
Wordt u gebeld door de bank?
Onthoud dan dat een bank nooit naar het saldo van een bankrekening vraagt. Ook vraagt een bank nooit om geld over te maken naar een andere rekening, 'kluisrekening' of 'veilige rekening'. Zulke rekeningen bestaan namelijk niet. Installeer ook nooit zomaar systemen als ze hierom vragen. Weet dat een bank haar klanten nooit onder druk zet om zo snel mogelijk te handelen. Twijfelt u? Verbreek dan de verbinding en bel de bank via het nummer dat bij u bekend is.
Doe altijd aangifte
Bent u slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte. Voor de politie is het heel belangrijk dat er aangifte wordt gedaan. Hiermee krijgt ze een goed beeld van de oplichtingen en waar die plaatsvinden. Met deze informatie kan ze de daders opsporen.
Meer lezen?
Klik HIER en lees het artikel over de Muntendamse vrouw die bijna het slachtoffer werd van een bankhelpdeskfraudeur.
Foto: Pixabay.com.